Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Pražská právnická jeseň 2013

12.12. 2013, 18:18 |  najpravo.sk

Dňa 5. decembra 2013 sa v priestoroch Českej advokátskej komory v pražskom Paláci Dunaj uskutočnila záverečná akcia Pražskej právnickej jesene 2013 – okrúhly stôl zameraný na súdne a mimosúdne rozhodovanie sporov.

Akcia, ktorú usporiadalo nakladateľstvo Havlíček Brain Team spolu s AK prof. Alexandra Bělohlávka, Českou advokátskou komorou, Úniou podnikových právnikov, Českou ročenkou medzinárodného práva a Ústavom práva a právnej vedy, sa zúčastnilo viac než tridsať advokátov, sudcov, rozhodcov a mediátorov. Záštitu nad touto akciou prevzal predseda Českej advokátskej komory Martin Vychopeň.

Pomaly sa meniaci charakter právneho prostredia z kontinentálneho na precedentný systém

Okrúhly stôl moderovala advokátka a šéfredaktorka časopisu Rodinné listy Daniela Kovářová, ktorá otvorila výmenu názorov poukazom na stále rastúci počet súdnych a mimosúdnych sporov. Odbornú časť začal prof. Bělohlávek, ktorý popísal hlavné tematické okruhy diskusie: judikatúru vyšších súdov zasahujúcu do právomoci rozhodcovského konania, boj medzi advokátmi a rozhodcami a ochranárske tendencie legislatívy. Tejto témy sa chopil sudca Najvyššieho súdu ČR Zdeněk Des, ktorý stručne popísal najvýznamnejšie rozhodnutia posudzujúce neplatnosť rozhodcovských doložiek a prípady, kedy rozhodcovský nález nie je exekučným titulom. Jeho kolegyňa Kateřina Hornochová ho doplnila zmienkou o zásadnom náleze Ústavného súdu ČR, ktorý ovplyvnil rozhodovaciu prax všeobecných súdov. Advokát Bohuslav Klein pripojil povzdych nad prílišnou právnou ochranou spotrebiteľa a jeho kolega Luděk Lisse upozornil na pomaly sa meniaci charakter právneho prostredia z kontinentálneho na precedentný systém.

„Lepšia hlúpa dohoda než geniálne súdne rozhodnutie"

V druhej časti debát sudkyňa Krajského súdu v Prahe Šárka Hájková odvážne naznačila, že podľa nového občianskeho zákonníka by rozhodcovské a mediačné doložky mohli pozastaviť plynutie lehôt. Advokát Bohuslav Sedlatý potom pripojil pravdivý bonmot, podľa ktorého lepšia hlúpa dohoda než geniálne súdne rozhodnutie. Diskutujúci sa zhodli na tom, že vybrané témy sú natoľko aktuálne a stretnutie zainteresovaných odborníkov tak výnimočné, že by si zaslúžilo pokračovanie debát v budúcom roku.

Autorka: JUDr. Daniela Kovářová
Zdroj a foto: cak.cz 


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť