Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Pracujete v zahraničí a plánujete sa vrátiť na Slovensko?

najpravo.sk • 1.5. 2017, 12:08

Nárok na sociálne dávky

Sociálna poisťovňa upozorňuje občanov, ktorí odchádzajú za prácou či brigádou do zahraničia (krajín EÚ, Európskeho hospodárskeho spoločenstva a Švajčiarska), resp. sa z neho vracajú späť na Slovensko, že z hľadiska európskej legislatívy platí základný princíp: Nárok na sociálne dávky (nemocenské, materské, dávka v nezamestnanosti) si treba vždy v prvom rade uplatňovať v štáte posledného zamestnania, teda tam, kde bol občan poistený a platil si poistné.

Ak si občan bude dávku nárokovať na Slovensku, musí splniť viacero podmienok, predovšetkým preukázať, že počas obdobia práce v zahraničí si zachoval na Slovensku tzv. centrum záujmov, tzn. osobné väzby k Slovenskej republike. K tomu bude potrebovať aj doklady zo zahraničia.

Aké doklady si uschovať?

Občania pracujúci v zahraničí by si tak mali už od začiatku výkonu zárobkovej činnosti vo vlastnom záujme uchovávať doklady potvrdzujúce skutočnosť, že v určitom období v zahraničí skutočne pracovali a platili poistné. Ide najmä o pracovné zmluvy, výplatné pásky, či číslo sociálneho zabezpečenia.

Dávky v nezamestnanosti a nemocenské dávky

Ak si chce napr. osoba uplatniť po práci v zahraničí na Slovensku dávku v nezamestnanosti, tak na účely zohľadnenia dôb poistenia v nezamestnanosti dosiahnutých v inom členskom štáte EÚ je dobré vyžiadať si od nositeľa sociálneho zabezpečenia v danej krajine potvrdenie PD U1.

Sociálna poisťovňa odporúča občanom, aby si pri ukončení pracovného pomeru v zahraničí vyžiadali potvrdenie o období poistenia v danej krajine. Poistenci, ktorí pracovali a ukončili pracovný pomer v členskej krajine EÚ, Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Švajčiarsku a chcú si uplatniť nárok na dávku v nezamestnanosti na Slovensku, potrebujú potvrdenie PD U1. Bez neho im Sociálna poisťovňa nemôže dávku priznať. Dokument potvrdzuje obdobie poistenia v nezamestnanosti v inom členskom štáte. Ak ho žiadateľ o dávku nepredloží, požiada oň Sociálna poisťovňa príslušnú zahraničnú inštitúciu sociálneho zabezpečenia, avšak zvyčajne sa tým výrazne predĺži lehota vybavenia dávky v nezamestnanosti, a to niekedy aj nad zákonom stanovenú lehotu, čiže o viac ako 60 dní.

Sociálna poisťovňa však zároveň upozorňuje, že dávku v nezamestnanosti takíto občania nezískajú automaticky. Na účely priznania dávky v nezamestnanosti je potrebné preukázať, že títo občania počas výkonu práce v jednom z členských štátov EÚ mali zachované tzv. centrum záujmov na Slovensku, t. j. že si zachovali osobné väzby k Slovenskej republike. Z hľadiska európskej legislatívy platí základný princíp, že nárok na sociálne dávky si treba vždy v prvom rade uplatňovať v štáte posledného zamestnania (poistenia).

Pre potreby nemocenských dávok je to formulár E 104, prípadne akékoľvek iné potvrdenie potvrdzujúce doby nemocenského poistenia na účely peňažných dávok v chorobe a materstve. Ak uvedené potvrdenia občan mať nebude, Sociálna poisťovňa si ich vyžiada sama od príslušnej inštitúcie sociálneho zabezpečenia v zahraničí, môže to však časovo predĺžiť samotné konanie o dávke. Kvôli dôchodku žiadny formulár potrebný nie je, Sociálna poisťovňa si ho v každom prípade vyžiada sama, a to až pri vybavovaní dôchodku.

Ako je to s dobrovoľným poistením na Slovensku po príchode z práce v zahraničí?

Sociálna poisťovňa upozorňuje poistencov, ktorí sú povinne nemocensky poistení a povinne poistení v nezamestnanosti v krajine Európskej únie (vrátane Švajčiarska, Nórska, Islandu a Lichtenštajnska) z dôvodu výkonu práce, že nemajú možnosť byť súčasne dobrovoľne nemocensky poistení a dobrovoľne poistení v nezamestnanosti na Slovensku. Právne predpisy EÚ to neumožňujú. Z tohto dôvodu sa poistenci, odchádzajúci za prácou do štátu EÚ, môžu v Sociálnej poisťovni z dobrovoľného poistenia odhlásiť ešte pred odchodom.

Ak sa z neho neodhlásia, poistenie sa im „prerušuje“ po dobu prekrývania sa s povinným poistením v krajine EÚ. V období „prerušenia“ nie sú povinní platiť poistné na dobrovoľné nemocenské poistenie a dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti. Po ukončení povinného poistenia v krajine EÚ im dobrovoľné poistenie pokračuje bez podania prihlášky a poistenci majú povinnosť naďalej platiť poistné. Ak občan po obnovení dobrovoľného nemocenského poistenia a dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti nezaplatí poistné na dobrovoľné poistenie vôbec za obdobie dvoch po sebe nasledujúcich mesiacov, dobrovoľné poistenie mu zo zákona zanikne.

V tejto súvislosti Sociálna poisťovňa upozorňuje, že ak poistenci podali odhlášku pred odchodom do zahraničia z akéhokoľvek dobrovoľného poistenia alebo im dobrovoľné poistenie zaniklo zo zákona, napr. z dôvodu nezaplatenia poistného, a chcú byť po návrate na Slovensko opätovne dobrovoľne poistenými, je potrebné sa znova prihlásiť Registračným listom FO. Môžu tak urobiť v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta trvalého pobytu, za predpokladu splnenia zákonných podmienok pre dobrovoľné poistenie.

Všetky informácie o dobrovoľnom poistení sa občan okrem osobnej návštevy ktorejkoľvek pobočky Sociálnej poisťovne dozvie aj na webe Sociálnej poisťovne v časti Dobrovoľne poistený.

Zdroj: Sociálna poisťovňa
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2443

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: