Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Povinnosti študentov voči Sociálnej poisťovni závisia od ich konkrétnej životnej situácie

najpravo.sk • 5.6. 2018, 17:09

Sociálna poisťovňa upozorňuje absolventov stredoškolského a vysokoškolského štúdia, že ich prípadné povinnosti voči Sociálnej poisťovni závisia od ich životnej situácie po ukončení štúdia.

Ak študent skončí štúdium a stane sa nezamestnaným, nemá voči Sociálnej poisťovni žiadne povinnosti bez ohľadu na to, či sa zaeviduje na úrade práce alebo nie. Nikto za neho neplatí poistné na sociálne poistenie, ale súčasne nemá ani nárok na žiadne dávky. Takýto absolvent má možnosť prihlásiť sa na dobrovoľné sociálne poistenie. Viac informácií je dostupných v pobočkách po celom Slovensku alebo na webovej stránke v časti Študent – Dobrovoľné poistenie.

Ak študent nastúpi priamo do zamestnania, tiež nemusí sám urobiť nič - povinnosti voči Sociálnej poisťovni za neho plní jeho zamestnávateľ (ten študenta v Sociálnej poisťovni prihlási do registra, aj odvádza poistné z jeho vymeriavacieho základu/hrubého príjmu).

Ak si chce študent odkontrolovať, či ho zamestnávateľ skutočne na poistenie prihlásil, môže kontaktovať pobočku Sociálnej poisťovne v mieste registrácie zamestnávateľa, prípadne osobne, telefonicky či mailom informačno-poradenské centrum Sociálnej poisťovne. Prihlásenie je z pohľadu zamestnanca najdôležitejšie, pretože ak je v Sociálnej poisťovni občan pri nástupe do zamestnania prihlásený, nárok na dávky mu môže vzniknúť bez ohľadu na to, či si zamestnávateľ plní odvodové povinnosti alebo nie, zamestnanec je v tomto smere chránený.

Ak študent začne po škole podnikať, nevznikajú mu hneď žiadne oznamovacie ani prihlasovacie povinnosti voči Sociálnej poisťovni. Povinnosť platiť poistné ako živnostníkovi mu môže vzniknúť až k 1. júlu budúceho kalendárneho roka, teda v roku 2019, ak bude jeho príjem z podnikania vyšší ako 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu. O vzniku poistenia ho bude informovať Sociálna poisťovňa, prihlasovať sám sa teda nemusí, ani platiť poistné. Dovtedy – ak chce - môže využiť inštitút dobrovoľného poistenia.

Ak študent odíde do zahraničia (pričom je jedno za akým účelom, či za prácou alebo len tak na „potulky svetom“), tiež nemá voči Sociálnej poisťovni žiadne povinnosti, ak nie je v Slovenskej republike už poistencom. Ak je ale prihlásený na dobrovoľné sociálne poistenie, odchodom do zahraničia mimo krajín EÚ mu toto poistenie nezaniká a stále je ho povinný platiť.

Tiež si treba dať pozor na to, že ak je na Slovensku prihlásený na dobrovoľné nemocenské poistenie alebo poistenie v nezamestnanosti, a začal by v zahraničí pracovať, teda mu tam vznikne povinné poistenie (ide o členské štáty EÚ, štáty Európskeho hospodárskeho priestoru a Švajčiarska), tak vtedy sa mu dobrovoľné nemocenské poistenie a tiež poistenie v nezamestnanosti v Slovenskej republike zo zákona prerušuje. Po návrate zo zahraničia mu potom dobrovoľné poistenie pokračuje bez podania prihlášky. Dobrovoľné dôchodkové poistenie aj v týchto prípadoch trvá, ak sa z neho poistenec sám neodhlási.

Absolventi škôl nemajú automaticky nárok na dávku v nezamestnanosti

Sociálna poisťovňa upozorňuje študentov a budúcich absolventov škôl, že po ukončení školy a zamestnania popri štúdiu im automaticky nevzniká nárok na dávku v nezamestnanosti. Podmienkou na priznanie tejto dávky je trvanie poistenia v nezamestnanosti najmenej dva roky, t. j. 730 dní, v posledných štyroch rokoch pred dňom zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce. Absolvent školy – študent (žiak strednej školy alebo študent denného štúdia vysokej školy) totiž nie je povinne poistený na sociálne poistenie. Keďže sám neplatí poistné na žiadny druh sociálneho poistenia (nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie, poistenie v nezamestnanosti) a neplatí ho za neho nikto, nemá ani nárok na žiadnu dávku zo Sociálnej poisťovne.

Žiak, ktorý má trvalý pobyt v SR, má však možnosť od 16. roku veku dobrovoľne sa poistiť (viac na webovej stránke v časti Dobrovoľne poistená osoba – Balíky dobrovoľného poistenia). V takom prípade by po splnení ostatných podmienok (doba trvania poistenia, riadne a včas zaplatené poistné) mohol získať nárok na niektorú z dávok, teda aj dávky v nezamestnanosti. Na tento typ poistenia však nie je možné prihlásiť sa spätne.

Ak študent popri škole pracuje na základe pracovnej zmluvy, dohody o vykonaní práce a dohody o pracovnej činnosti, získava postavenie zamestnanca s povinnosťou platiť poistné na nemocenské, dôchodkové poistenie, ale aj na poistenie v nezamestnanosti, ktorú zaňho plní zamestnávateľ. Na priznanie dávky v nezamestnanosti však musí spĺňať aj ostatné zákonom stanovené podmienky (byť evidovaný ako uchádzač o zamestnanie na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny a mať poistenie aspoň 730 dní počas štyroch rokov pred zaradením do tejto evidencie).

Zdroj: Sociálna poisťovňa
Foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1292

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: