Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
Predplatné
Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
TlačPoštaZväčšiZmenši

Pomôžme novému ministrovi spravodlivosti

najpravo.sk • 21.8. 2012, 17:44

Nový Minister spravodlivosti JUDr. Tomáš Borec je v kresle ministra len pár dní. Ako advokát má bohaté skúsenosti v oblasti aplikácie práva a rozhodovania sporov, no hlasy z praxe a hlas verejnosti je pre každého ministra tým najcennejším pri jeho činnosti. Pomôžme mu a poukážme na problematické miesta v slovenskej legislatíve, v procesných či hmotnoprávnych predpisoch. Debaty medzi kolegami v uzavretom kruhu určite legislatívu nezlepšia a ani nijako nezvýšia vymožiteľnosť práva a neovplyvnia rozhodovaciu činnosť súdov. Tak si zapnite počítač a napíšte nám, ktoré zákonné ustanovenie potrebuje podľa vás novelizáciu, ako by ste novelizáciu zrealizovali a z akého dôvodu.

Portál najprávo.sk predostrie novému ministrovi spravodlivosti naše ako aj vaše návrhy na zmeny v legislatíve, ktoré by mohli pomôcť zlepšiť život občanom a firmám, zrýchliť a zefektívniť súdne konanie a hlavne zlepšiť vymožiteľnosť práva, nakoľko vymožiteľnosť práva je na Slovensku ešte stále mimoriadnym problémom.

Portál najprávo.sk dáva priestor celej slovenskej verejnosti, či už odbornej verejnosti, teda sudcom, advokátom, vyšším súdnym úradníkom, mediátorom, exekútorom či notárom, ale aj ostatnej verejnosti, občanom, zamestnancom a zamestnávateľom.

Ako postupovať?

1. Definujte právny problém, na ktorý by ste radi poukázali, a teda ktorá právna úprava podľa vás spôsobuje v praxi problémy, je nevykonateľná, neefektívna, jej interpretácia nezodpovedá zámeru zákonodarcu alebo jednoducho určitá právna úprava absentuje.

2. Na e-mailovú adresu najpravo.sk@gmail.com nám zašlite ku každému zadefinovanému problému odpovede na tieto otázky:

  • Ktoré zákonné ustanovenie je podľa vás problematické a potrebovalo by zmenu alebo aké ustanovenie absentuje v právnej úprave? 
  • Ako by mal znieť návrh novelizácie? 
  • Z akého dôvodu túto zmenu navrhujete, a teda z čoho vyplýva potreba zmien?

Ako bude následne postupovať portál najprávo.sk?

Portál najprávo.sk zosumarizuje všetky zrozumiteľné a realizovateľné ohlasy z praxe, ktoré už má aj v súčasnosti od mnohých sudcov, advokátov a občanov a predostrie ich novému ministrovi spravodlivosti na ďalšie riešenie. Sme presvedčení, že hlasy z praxe nezostanú nevypočuté a z dobrých nápadov sa môže stať právna úprava zaväzujúca celé Slovensko.

Dôležité je, aby dobré nápady nezostávali v hlavách, ale aby boli realizované. Skúsenosti našich redaktorov dokazujú, že múdra myšlienka môže byť veľmi rýchlo pretavená do znenia novely uverejnenej v Zbierke zákonov.

O našich jednotlivých krokoch, o sumári predostretých legislatívnych návrhov vás budeme priebežne informovať v našich článkoch.

Dobré nápady odmeníme aj my

Ceníme si vašu aktivitu a ďakujeme za všetky nápady, ktoré nám priebežne zasielate. Zlepšenie vymožiteľnosti práva, zrýchlenie súdnych konaní a zjednotenie rozhodovacej činnosti súdov je našim primárnym cieľom, preto radi zašleme každému, kto nám predostrie konštruktívne a praxou podložené nápady, aktuálnu právnickú knižku ako formu poďakovania za snahu zlepšiť život na Slovensku. 

Ilustračné foto: stock.xchng 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 5586

Nový príspevok

vymožitelnosť na slovensku je nulová

Neviem, či to má vôbec tu do neznáma písaťč, lebo inštitúcie nereagujú sú pomaly, ako sa povie mrtve hrajú mrtveho brouka) V minulom roku som podal trestné oznámenie nedovoleného vstupu na súkromný pozemok - obmedzovanie domovej slobody. Je viacej, ako jeden rok a vec nie je doriešená resp. vyriešená, zo strany susedov sú neustále slovne a v poslednom čase aj fyzické útoky. Pohnúť sa s tým neda - nekonca jeden nemenovcaný prokurátor mi povedal že mám sa odsťahovať, aby som mal pokoj - neviem, asi niekam na mars - tam asi budem mat pokoj, les slocvensko je BEZPRáVNY STáT

S+J | 20.08.2012 21:16

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: