Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Parlament má na programe novelu Obchodného zákona aj Exekučného poriadku

26.11. 2012, 12:55 |  najpravo.sk

Zajtra, t. j. 27. novembra 2012 o 13:00 zasadne opäť Národná rada Slovenskej republiky. Na programe má aj viacero zásadných zmien.

Novela Obchodného zákonníka

O plánovanej veľkej novelizácii Obchodného zákonníka sme vás na stránkach portálu najprávo.sk už informovali. Poslanci sa budú tomuto predpisu venovať už v poradí druhom čítaní, takže jeho schválenie je pravdepodobne len otázkou dní. Ústavnoprávny výbor národnej rady odporučil túto novelu schváliť, pričom jeho pripomienky sa týkali skôr spresnenia jednotlivých ustanovení s cieľom zabezpečenia spotrebiteľskej ochrany. Viac o legislatívnom procese si prečítajte TU.

Novela Exekučného poriadku

Aj o plánovanej novelizácii Exekučného poriadku, ktorá síce obsahuje len pár bodov, avšak zavádzajúcich pomerne zásadné zmeny, sme už čitateľov portálu informovali. Novela navrhuje takú právnu úpravu, ktorá stanovuje za predmet, ktorý podlieha exekúcii aj dávky v hmotnej núdzi a príspevky k dávke, a to do výšky 1/3 priznanej sumy týchto dávok a príspevkov. Novela si dala za cieľ odstrániť zlý a nespravodlivý stav, ktorý vytvára súčasná právna úprava, na základe ktorého ľudia, ktorí sú poberateľmi dávok a príspevkov v hmotnej núdzi a nemajú iný oficiálny príjem, sa vďaka absolútnemu vylúčeniu týchto dávok a príspevkov z predmetu exekúcie vyhýbajú plateniu pohľadávok. Veriteľ sa stáva v tejto situácii bezmocným a títo sociálne odkázaní dlžníci si často ani nehľadajú prácu, ktorá by im priniesla oficiálny príjem, aby sa týmto exekúciám vyhli.

Aj napriek myšlienke, s ktorou sa určite stotožňuje veľká väčšina občanov a podnikateľov, realizácia ktorej by markantne zvýšila vymožiteľnosť práva na Slovensku, je úspech tejto novely viac-než neistý, keďže ide o poslanecký návrh opozičných poslancov Ľudovíta Kaníka, Pavla Freša a Viliama Novotného.

Prezidentom vrátená novela zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci

V legislatívnom procese sa nachádza aj novela zákona č. 514/2003 Z. z. o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorá mala pôvodne nadobudnúť účinnosť 1. decembra 2012.

Podľa novely zákona, ktorú už raz národná rada schválila, možno právo na náhradu škody spôsobenej nesprávnym úradným postupom priznať len ak poškodený využil účinné prostriedky na dosiahnutie nápravy. Zo znenia schváleného zákona však nebolo jasné a jednoznačné, aké prostriedky má poškodená osoba ako účinné využiť na dosiahnutie nápravy. Práve z tohto dôvodu prezident Ivan Gašparovič so znením normy nesúhlasil a vrátil ju národnej rade na opätovné prerokovanie. Na programe rokovania je zaradená hneď na prvé miesto.

Bude to pestré

Na programe nadchádzajúcej schôdze je aj návrh zákona o štátnom rozpočte na rok 2013, zmrazenie platov niektorých ústavných činiteľov a sudcov či odvolávanie ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, o ktorom sa nerozhodovalo na mimoriadnej schôdzi z dôvodu, že národná rada nebola pre nedostatok poslancov uznášaniaschopná. Parlament bude rozhodovať aj o zvýšení dane z príjmu fyzických osôb aj právnických osôb až na 23% zo súčasných 19% a obmedzení paušálnych výdavkov.

Celý program rokovania si pozrite TU.

Zdroj a foto: Národná rada SR 


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť