Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ombudsmanka žiada odstrániť prekážku práva voliť pre odsúdených

najpravo.sk • 22.2. 2016, 19:11

Verejná ochrankyňa práv JUDr. Jana Dubovcová dnes iniciovala pred Ústavným súdom konanie o súlade ustanovenia § 4 písm. b) zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva v znení neskorších predpisov s Ústavou SR.

Znenie napadnutého ustanovenia

§ 4 zákona č. 180/2014 Z. z. (zvýraznená je napadnutá časť)
Prekážky práva voliť

Prekážkou práva voliť je

a) zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia,
b) výkon trestu odňatia slobody uložený za spáchanie obzvlášť závažného zločinu,
c) pozbavenie spôsobilosti na právne úkony.

Pozastavenie účinnosti

Zároveň žiada pozastavil účinnosť napadnutého ustanovenia, ktoré odôvodňuje skutočnosťou, že dňa 5. marca 2016 sa majú uskutočniť voľby do Národnej rady Slovenskej republiky a aplikácia predmetného ustanovenia by mala za následok neoprávnený a neodstrániteľný zásah do aktívneho volebného práva značného počtu občanov Slovenskej republiky.

Ombudsmanka konala na základe podnetu, ktorý obdržala 13. januára 2016. Podnecovateľ sa nachádza v ÚVTOS Ružomberok, kde vykonáva trest odňatia slobody pre obzvlášť závažný zločin.

Absencia legitímneho cieľa

„Vzhľadom na to, že výkon volebného práva je aj podľa v súčasnosti platnej legislatívy zabezpečovaný priamo v ústavoch na výkon trestu odňatia slobody v spolupráci s okrskovou volebnou komisiou, som presvedčená, že za daných podmienok jednak neexistuje žiaden legitímny dôvod a ani cieľ, ktorý by ospravedlňoval prekážku vo výkone aktívneho volebného práva pre osoby, ktoré sú vo výkone trestu odňatia slobody. Navyše prijaté opatrenie neobstojí v teste proporcionality, nakoľko výkon volebného práva osobami vo výkone trestu, ktorý im bol uložený za obzvlášť závažný zločin, nie je spojené s ohrozením žiadneho verejného záujmu. V neposlednom rade pokladám za potrebné zdôrazniť, že život osôb vo výkone trestu odňatia slobody je, aj napriek ich obmedzenej osobnej slobode, priamo ovplyvňovaný činnosťou Národnej rady ako aj Európskeho parlamentu. Táto skutočnosť tvorí aj v judikatúre Európskeho súdu pre ľudské práva jednu z rozhodujúcich podmienok pri skúmaní, či bolo alebo nebolo porušené právo na slobodné voľby upravené v čl. 3 Dodatkového protokolu k Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. V prípade, že sa jedná o orgán, ktorého rozhodnutia sa priamo dotýkajú osôb namietajúcich porušenie svojho práva, ESĽP sa prikláňa na stranu čo najširšieho volebného práva“ uvádza v návrhu verejná ochrankyňa práv.

Ombudsmanka poukázala aj na nález Ústavného súdu SR sp. zn. ÚS PL. 6/08 z 11. februára 2009, v ktorom konštatoval: „...v demokratickom a právnom štáte je neprípustné, aby bola akákoľvek veľká skupina občanov alebo čo i len jeden občan bez závažného verejného záujmu vylúčená z volieb a zároveň jej bolo odopreté na určitú dobu vykonávať jedno z jej ústavou garantovaných práv, ak k takémuto opatreniu neexistuje legitímny cieľ (ciele) a súčasne nie sú s jeho prípadným odstránením ohrozené iné dôležité verejné záujmy“.

Celý návrh si môžete prečítať TU.

Zdroj: Ústavný súd SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1510

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: