Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Odmietnutie vykonať dožiadanie – ktorý súd spôsobuje prieťahy?

Admin 3 • 10.10. 2011, 15:37

Redaktori portálu najpravo.sk dostali opäť ďalší podnet z justičnej praxe. Otázka do diskusie znela, čo v prípade, ak príslušný súd dožiada iný súd, aby vykonal výsluch účastníka, a to z dôvodu, že je to účelnejšie a hospodárnejšie (zníženie trov konania spočívajúcich v cestovnom, náhrade za stratu času a podobne), avšak dožiadaný súd toto dožiadanie vráti príslušnému súdu s tým, že podľa jeho názoru nejde o úkon, ktorý by si príslušný súd nemohol urobiť sám. Inak povedané, odmietne vykonať výsluch účastníka, lebo má na otázku hospodárnosti a účelnosti iný názor.

Čo teda robiť, ak napríklad súd z východu Slovenska dožiada niektorý z bratislavských súdov, aby vypočul účastníka, ktorý má bydlisko v Bratislave, a to s cieľom minimalizovať trovy konania, avšak bratislavský súd mu jeho dožiadanie vráti s tým, že „nejde o úkon, ktorý by si príslušný súd z východného Slovenska nemohol urobiť sám".

Konanie contra legem?

Zamestnanci súdov sú určite prekvapení, že k takémuto niečomu môže dôjsť, avšak prax niektorých okresných súdov je skutočne taká, že pokiaľ sú dožiadané inými súdmi na vykonanie úkonu (spravidla výsluchu účastníka alebo svedka, ktorý býva v obvode tohto súdu), sami posúdia, či príslušné súdy mali na to, aby ich „otravovali" skutočný dôvod a vykonajú určitý úkon len v prípade, ak to samé uznajú za vhodné. Pasujú sa teda do pozície akéhosi vyššieho súdu s kasačnou právomocou.

Verejnosť pri prečítaní týchto riadkov určite krúti hlavou, že ako je to možné, aby sa súdy medzi sebou detinsky naťahovali a nerešpektovali vlastné procesné postupy a zákon ako taký? Kto bude zodpovedný za takto vzniknuté prieťahy? Názor ktorého okresného súdu bude „ten správny"?

Posudzovanie dôvodov dožiadania neprináleží dožiadanému súdu

Opýtali sme sa na názor na problematiku odmietnutia vykonania dožiadania niekoľkých právnikov, a to aj z justície, aj zo súkromnej sféry. Tu sú niektoré ich názory:

  • „Podľa môjho názoru dožiadaný súd nesmie sám posudzovať odôvodnenosť postupu príslušného súdu, nakoľko koná v rozpore s § 39 ods. 2 OSP, ktorý umožňuje vrátiť dožiadanie, len v prípade ak dožiadaný súd nemôže urobiť úkon vo svojom obvode. To je jediný dôvod pre vrátenie bez zaoberania sa meritom dožiadania. Dožiadaný teda neposudzuje to, prečo bol vlastne dožiadaný, je povinný dožiadanie vykonať, čo vyplýva aj z imperatívneho charakteru ustanovenia § 39 ods. 1 OSP."
  • „O vedení konania, teda aj o tom, ktoré úkony sa vykonajú na príslušnom súde a ktoré na dožiadanom rozhoduje konajúci sudca, bolo by na hlavu postavené, ak by mu korigoval tento jeho postup vyšší súdny úradník alebo sudca dožiadaného súdu rovnakého stupňa. Ak by mi nejaký súd vrátil moje dožiadanie, z dôvodov, ktoré ste mi uviedli, okamžite budem tento nezákonný postup signalizovať ministerstvu."
  • „Čo k tomu povedať, je to flagrantná ukážka toho, ako sa niektoré súdy zbavujú roboty a sami obchádzajú zákon. Nič nového."

 

Ilustračné foto: www.mareksims.estranky.cz

www.mareksims.estranky.cz
Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1804

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: