Streda, 17. apríl 2024 | meniny má Rudolf , zajtra Valér
Predplatné
Streda, 17. apríl 2024 | meniny má Rudolf , zajtra Valér
TlačPoštaZväčšiZmenši

NS SR: Advokáti sa čoraz častejšie objavujú medzi členmi organizovaných skupín

najpravo.sk • 21.8. 2012, 11:35

Pred pár dňami bolo ukončené pripomienkové konanie k návrhu novely zákona o advokácii, ktorej sme sa na portáli najprávo.sk venovali pomerne podrobne (viď nižšie súvisiace články). Súčasťou novely má byť úplne nová činnosť advokátov. Advokát by mal byť oprávnený nahradiť úradné osvedčenie pravosti podpisu vyžadované osobitnými predpismi svojím vyhlásením s rovnakými účinkami, ak advokát listinu sám spísal a ak ju konajúca osoba pred advokátom vlastnoručne podpísala. Toto vyhlásenie by sa malo nazývať vyhlásenie o pravosti podpisu.

Najvyšší súd SR je však proti tejto zmene, keďže disponuje poznatkami, podľa ktorých sa advokáti čoraz častejšie objavujú medzi členmi organizovaných skupín.

„Nevidíme dôvod, prečo by sa malo advokátovi umožňovať, aby okrem jeho tzv. hlavnej činnosti vydával aj vyhlásenia o pravosti podpisu. Poznatky zo súdnej praxe, keď sa advokáti čoraz častejšie objavujú medzi členmi organizovaných skupín, naznačujú, že by bolo vhodnejšie zvoliť skôr opatrnejší prístup pri rozširovaní "doplnkových" činností advokátov." uvádza najvyšší súd vo svojej pripomienke.

K tomuto tvrdeniu sme oslovili aj Slovenskú advokátsku komoru, ktorá sa vyjadrila, že vzhľadom k tomu, že pripomienkové konanie bolo ukončené a vyhodnotené ministerstvom spravodlivosti, SAK už nemá dôvod pripomienky komentovať.

Zdroj: Portál právnych predpisov, Vláda SR
Ilustračné foto: stock.xchng 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2082

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: