Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Novinky v advokácii od 1. januára 2015

najpravo.sk • 13.1. 2015, 15:19

Na zákon č. 335/2012 Z.z z 18. októbra 2012, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 586/2003 Z.z. o advokácii si istotne pamätáte. Ide o zákon, ktorým sa zaviedla povinná 5 ročná koncipientská prax ako podmienka výkonu advokácie. Niektoré časti tohto zákona však nadobudli účinnosť až od 1. januára 2015. V súvislosti s týmito zmenami nie je upravené žiadne prechodné ustanovenie.

Absolventi zahraničných vysokých škôl

Jednou z podmienok pre zápis do zoznamu advokátskych koncipientov Slovenskej advokátskej komory je skutočnosť, že záujemca o zápis získal vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa v študijnom odbore právo na právnickej fakulte vysokej školy v Slovenskej republike alebo má uznaný doklad o právnickom vzdelaní druhého stupňa vydaný zahraničnou vysokou školou.

Od 1. januára 2015 sa toto zákonné ustanovenie rozširuje tak, že od absolventa zahraničnej vysokej školy môže predsedníctvo komory požadovať, aby preukázal pred skúšobným senátom komory, že je schopný aplikovať právny poriadok Slovenskej republiky.

„Slovenská advokátska komora nemá žiadnu možnosť zasiahnuť do procesu uznávania vzdelania ani posúdenia jeho kvality. Mala by ale mať možnosť posúdiť u uchádzača o zápis do advokátskych koncipientov, ktorý absolvoval vzdelanie v zahraničí, či je schopný aplikovať právny poriadok Slovenskej republiky.“ uvádza sa v odôvodnení zmeny.

Podrobnosti o preukazovaní schopnosti aplikovať právny poriadok Slovenskej republiky určí predpis komory.

„Pre garanciu objektívnosti pri preukazovaní schopnosti absolventa aplikovať právny poriadok Slovenskej republiky sa zavádza podmienka, aby náležitosti preukazovania schopností absolventov zahraničných vysokých škôl aplikovať právny poriadok Slovenskej republiky boli obsiahnuté vo vnútornom predpise komory, čím by sa následne predišlo subjektívnemu hodnoteniu schopností absolventov.“ uviedol Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR, ktorý túto zmenu navrhol do zákona o advokácie zakomponovať.

Obidva stupne vzdelania v odbore právo

Ďalšou novinkou v oblasti predpokladov pre zápis do zoznamu koncipientov účinnou od 1. januára 2015 je, že ak žiadateľ získal vysokoškolské vzdelanie najprv v prvom stupni a následne v druhom stupni, vyžaduje sa, aby v oboch stupňoch získal vzdelanie v odbore právo.

„V mnohých prípadoch adepti absolvujú prvý stupeň vysokoškolského štúdia v ľubovoľnom študijnom odbore a následne už len dokončia druhý stupeň v odbore právo, čo možno považovať za obchádzanie účelu aj súčasnej právnej úpravy. Slovenská advokátska komora nemá žiadnu možnosť zasiahnuť do procesu uznávania vzdelania ani posúdenia jeho kvality. Na základe uvedeného sa preto navrhlo doplnenie právnej úpravy tak, aby Slovenská advokátska komora mohla zamedziť obchádzaniu účelu právnej úpravy.“ uvádza sa v odôvodnení tejto zmeny.

Rovnaký predpoklad sa zavádza novelou ďalších zákonov aj pri ostatných právnických profesiách.

Zdroj: ASPI, www.nrsr.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1104

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: