Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Novela Trestného zákona účinná od 1. novembra 2020 prináša...

najpravo.sk • 12.10. 2020, 16:34

Národná rada na svojej septembrovej schôdzi schválila novelu dvoch právnych predpisov, a to Trestného zákona a zákona č. 91/2016 Z. z. o trestnej zodpovednosti právnických osôb. Novela nadobúda účinnosť už 1. novembra 2020.

Systematická zmena

Právna úprava trestný činov týrania zvierat a zanedbania starostlivosti o zvieratá je do konca októbra upravená medzi tzv. Trestnými činmi proti iným právam a slobodám v ustanoveniach § 378 a § 378a Trestného zákona. Od 1. novembra 2020 však dochádza k zmene, kedy sa tieto trestné činy presúvajú medzi Trestné činy proti životnému prostrediu do nových ustanovení § 305a a § 305b. Táto právna úprava reaguje na aktuálne požiadavky na úpravu nie len z hmotnoprávneho hľadiska, keďže zvieratá - organizmy sa považujú podľa právnej náuky, Aarhuského dohovoru ako aj judikatúry Európskej únie za zložku životného prostredia, ale aj z pohľadu aplikačnej praxe (napr. etablované zaradenie agendy § 378 a §378a (násilia páchaného na zvieratách) v rámci SR spadá do pôsobnosti Odboru environmentálnej kriminality Prezídia PZ).

Zdôrazňujeme, že na účely § 305a až 305c sa zvieraťom rozumie pes, mačka, hospodárske zviera podľa osobitného predpisu a chránený živočích podľa osobitného predpisu držaný v zajatí.

Prísnejšia sadzba za týranie zvierat (nový § 305a TZ)

Novela trestného zákona zavádza prísnejší postih za konanie uvedené v základnej skutkovej podstate trestného činu týrania zvierat, a to z dvoch rokov na šesť mesiacov až tri roky.

„Takáto zmena reflektuje trend dereifikácie („odvecovanie“), kedy skorší prístup k zvieratám ako k veciam sa mení na prístup k zvieratám ako k živým tvorom. Aplikačná prax totiž preukázala, že vo väčšine prípadov sa pri prvopáchateľoch konanie vymedzené pri trestnom čine týrania zvierat kvalifikuje len ako priestupok (s uložením pokuty), prípadne sa využíva inštitút podmienečného odkladu výkonu trestu odňatia slobody, čo absolútne neplní funkciu individuálnej a ani generálnej prevencie a nechráni spoločnosť pred páchaním tejto závažnej trestnej činnosti. Cieľom novej právnej úpravy trestného činu týrania zvierat je, aby poskytoval ochranu zvieratám v hierarchii chránených hodnôt výraznejšie ako napr. u ochrany majetku.“ vysvetlil predkladateľ zákona

Zanedbanie starostlivosti o zviera (nový § 305b TZ)

Zásadná zmena prichádza pri trestnom čine zanedbania starostlivosti o zvieratá. Zmena je viditeľná už v názve. Ako konštatoval zákonodarca, zmena vyplýva z potrieb aplikačnej praxe, kde sa uvedená úprava ukázala ako nedostatočná. Cieľom súčasne platnej úpravy bolo reagovať na množiace sa prípady závažného zanedbania predovšetkým (stád) hospodárskych zvierat ako hovädzieho dobytka či koní. Taká úprava však nedokáže reagovať na veľký počet nedbanlivostných skutkov spáchaných na jednom zvierati (vo významnej miere hovädzí dobytok, kone) a to ani v prípadoch s fatálnym následkom v dôsledku hrubého zanedbania, ak nie je možné jednoznačne preukázať úmysel páchateľa (v zmysle zásady in dubio pro reo, t. j. pri pochybnostiach v prospech páchateľa). Z tohto dôvodu sa zavádza, aby bolo možné postihovať páchateľa za trestný čin uvedený v § 305b odsek 1, ak sa ho dopustí čo i len na jednom zvierati (v zmysle súčasnej právnej úpravy šlo o zanedbanie starostlivosti o zvieratá, nie o zviera). Tiež sa predmetné ustanovenie dopĺňa o odsek 2, ide o kvalifikovanú skutkovú podstatu, ktorej znenie a tiež úprava trestných sadzieb boli vymedzené analogickým spôsobom ako u trestného činu týrania zvierat.

Do základnej skutkovej podstaty tohto trestného činu bol doplnený nový znak, ktorým je postihnutie v posledných 24 mesiacoch („hoci bol za obdobný čin v predchádzajúci dvadsiatich štyroch mesiacoch postihnutý“), čiže, ako to skonštatovala poslankyňa Anna Zemanová, ktorá túto zmenu presadila, pre trestnú zodpovednosť sa vyžaduje recidíva. „Postihnutím v tomto prípade bude ako odsúdenie v trestnom konaní, tak aj postih mimo trestného konania, napr. v priestupkovom konaní“, vysvetlila poslankyňa Zemanová.

V kvalifikovanej skutkovej podstate tohto trestného činu sa vylúčilo zohľadňovanie recidívy, a teda vyvodzovanie trestnej zodpovednosti podľa odseku 2 nebude podmienené recidívou.  

Organizovanie zápasov zvierat (nový § 305c TZ)

Novela Trestného zákona tiež reaguje na potreby aplikačnej praxe, ktorá si vyžiadala zaviesť trestnoprávnu úpravu organizovania zápasov zvierat, keďže jej absencia má za následok slabú postihnuteľnosť páchateľov organizujúcich a umožňujúcich toto mimoriadne kruté a surové “divadlo”, kde sa zvieratá za aktívneho pôsobenia človeka väčšinou navzájom zabijú trýznivým spôsobom za účelom nelegálneho zisku.

„Chov zvierat, predovšetkým psov na účely zápasov za účelom zisku, je nový fenomén a zárobková činnosť, ktorá je nelegálna nielen z dôvodu neexistencie príslušného podnikateľského oprávnenia, či krátenia daní, ale predovšetkým z dôvodu, že ide o aktivitu, ktorú už dnes zákon č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov zakazuje pod hrozbou pokuty (štvanie zvieraťa proti zvieraťu). Postih za prvé dva spomenuté delikty je však ťažko možné uložiť, pokiaľ nie je páchateľ pristihnutý pri čine, t. j. keď štve zviera proti zvieraťu a/alebo prijíma za túto aktivitu odplatu. Samotnému zápasu však predchádza a nasleduje množstvo úkonov, z ktorých by bolo možné jednoznačne vyvodiť závery potrebné na účely trestného či priestupkového konania. V priestupkovej rovine však súčasná úprava na tento účel z vyššie spomenutých dôvodov nepostačuje, pričom v trestnoprávnej rovine úprava úplne absentuje.“ vysvetľuje predkladateľ novely.

Trestná zodpovednosť právnických osôb

Novelizuje sa súčasne aj zákon o trestnej zodpovednosti právnických osôb, kde sa dopĺňa  taxatívny výpočet trestných činov, u ktorých dochádza k vzniku trestnej zodpovednosti právnickej osoby, ak sú spáchané právnickou osobou o trestné činy uvedené v § 305a až 305c z dôvodu, že častými páchateľmi vyššie uvedených trestných činov v oblasti týrania zvierat sú častokrát právnické osoby.

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 669

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: