Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Neusporiadaný život potomka ako dôvod jeho vydedenia

najpravo.sk • 19.4. 2012, 15:04

Najvyšší súd Českej republiky v Brne prvýkrát v histórii českej justície definoval pojem neusporiadaný život. V rámci zjednocovania judikatúry schválilo občianskoprávne a obchodné kolégium Najvyššieho súdu ČR na svojom aprílovom zasadnutí definíciu, podľa čoho posudzovať neusporiadaný život a aké kritéria musí človek porušiť, aby bol označený za niekoho, kto vedie neusporiadaný život. Tento zjednocujúci právny názor bude zapísaný do Zbierky súdnych rozhodnutí a stanovísk. Pojem neusporiadaný život sa v praxi týka najmä dedičstva a možnosti vydedenia.

Právna veta:

Za vedenie neusporiadaného života v zmysle ustanovenia § 469a ods. 1 písm. d) Občianskeho zákonníka možno označiť také správanie, ktoré evidentne vybočuje z rámca všeobecnej predstavy o správaní v súlade s dobrými mravmi. O trvalé vedenie neusporiadaného života potom pôjde v takých prípadoch, kedy správanie vydedeného bude vykazovať známky kontinuálnosti (teda nie len náhodilosti či ojedinelosti) a dlhodobosti, kedy už spravidla nebude možné očakávať návrat k bežnému spôsobu života tak, ako je vnímaný väčšinou spoločnosti.

Do kategórie neusporiadaný život možno zaradiť predovšetkým – dlhodobé či trvalé neplnenie vyživovacej povinnosti a starostlivosti o deti či rodinu, alkoholizmus, drogovú závislosť, nekontrolovateľnú závislosť na hracích automatoch, opakovanú trestná činnosť (recidíva) a podobne.

Zjednodušene teda možno povedať, že človek, ktorý sa dlhodobo opíja, nestará sa o rodinu, zanedbáva starostlivosť o deti, peniaze prehráva na automatoch, fetuje, či inak sa vyhýba normálnemu štýlu života a ubližuje svojmu okoliu, potom žije práve neusporiadaný život a jeho rodina má plné právo ho pripraviť o právo na rodinný majetok. Najčastejšie je to práve v prípade vydedenia, kedy je možné takéhoto človeka pripraviť o právo dediť majetok.

Najvyšší súd ČR tento pojem definoval pre zabezpečenie právnej istoty všetkých, ktorí trpia takýmto správaním člena rodiny, ktoré sa vymyká zo zásad obyčajnej slušnosti. Súčasne je táto definícia aj vodítkom pre toho, kto považuje neusporiadaný život ako samozrejmosť, aby sa zmenil a vrátil sa do štýlu života, ktorý je bežný a obvyklý.

Podkladom pre toto rozhodnutie je prípad vydedenia z Ostravy 21 Cdo 190/2010, kedy senior vydedil svojho syna, ktorý namiesto starostlivosti o rodinu žil neusporiadaný život. Neplatil dlhodobo na výživu svojho syna, opíjal sa, bol agresívny na svoje životné partnerky, páchal násilnú trestnú činnosť a svojmu okoliu neustále klamal. Okresný súd v Ostrave aj Krajský súd v Ostrave potvrdili oprávnené vydedenie z dôvodu neusporiadaného života. Pretože dotknutý muž s týmto názorom rodiny a závermi súdov nesúhlasil, podal na Najvyšší súd ČR v Brne dovolanie, v ktorom tvrdil, že sa tvrdenia rodiny nezakladajú na pravde a súdy hodnotili len dôkazy v jeho neprospech.

Najvyšší súd však závery nižších súdov potvrdil a jeho dovolanie zamietol. Súčasne zobral tento príklad ako modelovú situáciu na to, ako posudzovať neusporiadaný život a prvýkrát tento pojem zadefinoval, pričom táto definícia sa stáva vodítkom pre všetky české súdy. Vzhľadom k totožnosti právnej úpravy je samozrejme tento názor použiteľný aj na Slovensku.

Autor: Ing. Petr Knötig,
Zdroj: Najvyšší súd ČR
Ilustračné foto: stock.xchng 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1860

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: