Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Nečakané dôsledky zavedenia 5 ročnej koncipientskej praxe

najpravo.sk • 2.12. 2013, 20:33

Počas svojej pracovnej návštevy Českej republiky zavítal na pôdu Českej advokátskej komory slovenský minister spravodlivosti JUDr. Tomáš Borec s delegáciou v doprovode svojej českej kolegyne – ministerky spravodlivosti v demisii Mgr. Marie Benešovej.

Minister spravodlivosti SR prišiel na ministerský úrad z postu predsedu Slovenskej advokátskej komory a jeho väzby a vzťahy ako ku slovenskej, tak aj k českej advokácii sú silné. Preto začlenil do svojej návštevy Českej republiky aj stretnutie s vedením Českej advokátskej komory.

Nepredpokladaný následok zavedenia 5 ročnej koncipientskej praxe

Predseda ČAK JUDr. Martin Vychopeň oboznámil ministra Boreca so situáciou po prijatí nového zákona o advokácii na Slovensku, ktorý okrem iného zakotvil 5 ročnú koncipientskú lehotu a možnosť, aby advokát – školiteľ mal najviac troch koncipientov. V dôsledku toho je v Českej republike v súčasnosti trikrát vyšší zápis do zoznamu advokátskych koncipientov zo Slovenskej republiky, pretože sa snažia koncipovať v Českej republike, kde je lehota stále trojročná. Slovenskí záujemci o koncipovanie v Čechách sú kvôli tomu ochotní pracovať za oveľa nižšie platy než českí. Do budúcnosti by z tejto situácie mohol podľa vedenia ČAK vzniknúť veľký problém, na čo vedenie ČAK upozorňovalo, keď aj v ČR otvorilo debatu o možnom zavedení rovnakej 5 ročnej koncipientskej lehoty.

Minister Borec uviedol, že tento dôsledok nového zákona v SR v čase jeho prijatia nikto nepredpokladal. Informoval svojich českých kolegov ďalej o tom, že na Slovensku bola na jeseň prijatá už malá technická novela Zákona o advokácii, a to v súvislosti so vstupom Chorvátska do EÚ, pričom boli novelizované aj niektoré ďalšie ustanovenia zákona, napríklad sa zrušila povinnosť viesť denné výkazy práce (povinné zostalo vedenie výkazov práce), ustanovila sa povinnosť advokáta – školiteľa byť fyzicky prítomný pri výkone advokátskej skúšky svojho koncipienta atď. O týchto zmenách informoval portál najprávo.sk v samostatnom článku, ktorý si môžete prečítať TU.

Problémom je aj pokútnictvo

Predseda ČAK Vychopeň otvoril ďalšiu závažnú problematiku, s ktorou sa ČAK stretáva, a tou je pokútnictvo, teda nedovolené podnikanie v oblasti poskytovania právnych služieb. Uviedol, že sa s ním stretávajú na internete, v bankovom sektore aj pri neziskových organizáciách. ČAK neustále podáva trestné oznámenia, avšak len veľmi zriedka sa podarí túto činnosť orgánom činným v trestnom konaní došetriť. Podľa slov ministra Boreca je situácia v SR obdobná. Podľa neho ide o snahy staré ako advokácia sama, avšak snažiť sa potierať ich treba neustále, najmä kvôli nebezpečenstvu, ktorému sú vystavení tí, ktorým potom právne služby neposkytnú advokáti.

Zdroj: www.cak.cz
Ilustračné foto: sxc.hu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1648

Nový príspevok

idioti to sú klamstvá až sa praší

Toto, čo vychádza z úst Borca, SAK a ČAK to už vonkoncom nemá obdobu. Za aké nižšie platy sú koncipienti zo Slovenska ochotní pracovať? Veď u vysokopostavených členov ČAKu pracujú koncipienti a je jedno či sú Slováci alebo Česi za minimálne mzdy. takže nižšie sa už ísť nedá. A fungovalo to takto už pred zavedením 5 ročnej praxe na Slovensku. Borec je praktický vychovaný ČAKom, a preto púšťa do éteru takéto kraviny na základe postupu s ČAKom, pretože čechom vďaka rýchlemu zoskupeniu českých koncipientov sa podarilo zastaviť bláznovstvo vo forme 5 ročnej praxe. Už sa na to nedá pozerať ako sa všemožne snažia tieto 2 organizácie zabraňovať skutočnému slobodnému povolaniu, ktoré by malo byť slobodné. Napriek tomu sa všetko uzatvára a začína to vyznievať ako keby sa formovala budúca mafiánska organizácia.

chameleon | 02.12.2013 15:40
PoUtStŠtPiSoNe
: