Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Nebankovky už bez licencie nepožičajú

najpravo.sk • 31.7. 2014, 07:50

Nebankové spoločnosti už nebudú môcť poskytovať pôžičky bez licencie. Udeľovať im ju bude Národná banka Slovenska. Vznikne tiež elektronický register údajov o spotrebiteľských úveroch. S týmito zmenami prichádza Ministerstvo financií SR v rámci novely zákona o spotrebiteľských úveroch, ktorú predložilo do pripomienkového konania. Cieľom návrhu je zvýšiť transparentnosť a výkon kontroly na trhu spotrebiteľských úverov.

Ministerstvo zákonom stanovuje, akým spôsobom budú môcť  subjekty získať povolenie na poskytovanie spotrebiteľských úverov. Toto povoľovacie konanie nahradí v prípade nebankových spoločností proces zápisu do registra veriteľov. Na banky sa licencovanie vzťahovať nebude, keďže vykonávajú uvedenú činnosť na základe bankového povolenia. Kontrolu a dohľad nad činnosťou veriteľov poskytujúcich spotrebiteľské úvery preberie v celom rozsahu Národná banka Slovenska.

Povolenie na poskytovanie spotrebiteľských úverov bude obmedzené alebo neobmedzené. Pri obmedzenom povolení žiadateľ nesmie za rok poskytnúť spotrebiteľské úvery klientom za viac ako 10-tisíc eur.

Pre udelenie povolenia bez obmedzenia rozsahu poskytovania spotrebiteľských úverov musí  byť veriteľ zriadený ako spoločnosť s ručením obmedzeným alebo akciová spoločnosť, pričom je povinný zriadiť si dozornú radu. Takýto subjekt bude musieť mať základné imanie minimálne 100-tisíc eur a bude povinný preukázať pôvod tohto imania a finančných zdrojov, z ktorých sa budú poskytovať spotrebiteľské úvery. Veriteľ tiež musí zachovať výšku základného imania po celú dobu, ako bude poskytovať spotrebiteľské úvery.

Ďalšou novinkou, ktorú novela zákona prináša, je vznik elektronického registra údajov o spotrebiteľských úveroch. Pôjde o podobný úverový register, aký už v súčasnosti existuje v pôsobnosti bánk.

Jedným z dôvodov pre vytvorenie registra údajov o spotrebiteľských úveroch je, aby bolo možné čo najpresnejšie posúdiť schopnosť spotrebiteľa splácať pôžičku. Uvedený register bude prístupný všetkým veriteľom, ktorí budú povinní vyhodnocovať tieto údaje pre posúdenie podmienok a poskytnutia jednotlivého spotrebiteľského úveru.

Opatrenia obsiahnuté v novele vychádzajú z Koncepcie ochrany spotrebiteľov na finančnom trhu, ktorú schválila vláda v januári. Účinnosť zákona sa navrhuje od 1. januára 2015.

Viac informácií nájdete tu.

Zdroj: Tlačový odbor, Ministerstvo financií SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1640

Nový príspevok

exekucia

Dobry den,mala by som jednu otazku ako mam postupovat pri exekucii. Exekutor ma vyzval v roku 2013 o zaplatenie istiny a exekutorsky poplatok vo vyske 390 eur.Vyplatila som tuto sumu jednorazovo.Po piatich rokoch sa pan executor ozval mojmu zamestnavatelovi aby mi dal exekuciu na plat.Uctovnicka mi zacala strhavat splatky.Mam vyplatne pasky.Bolo to malo panovi exekutorovi zablokoval mi ucet v banke.Po zavolani do exekutorskej kancelarie mi uradnicka ohlasila ze nepreberam postu a preto mi zablokovali ucet.Co nie je Pravda.Pytala som sa na poste a nic mi neprislo.Ako mam postupovat aby som zbytocne neplatila a bol mi odblokovany ucet aby som sa dostala k peniazom a mohla v klude chodit do prace. dakujem za odpoved Ambrusova

ivana | 27.01.2019 18:50
PoUtStŠtPiSoNe
: