Utorok, 23. apríl 2024 | meniny má Vojtech , zajtra Juraj
Svetový deň kníh a autorských práv
Predplatné
Utorok, 23. apríl 2024 | meniny má Vojtech , zajtra Juraj
Svetový deň kníh a autorských práv
TlačPoštaZväčšiZmenši

Najvyšší súd SR nebude schopný zabezpečiť plynulé vybavovanie agendy

najpravo.sk • 23.1. 2013, 12:53

V roku 2012 napadlo na Najvyšší súd Slovenskej republiky v občianskej agende celkovo 2628 vecí, pričom súd vybavil 2344 vecí, v správnej agende predstavoval nápad vecí 3124, pričom súd vybavil v tejto agende 2705 vecí. V obchodnej agende dostal v minulom roku najvyšší súd spolu 1762 vecí, z ktorých vybavil 1074. Najlepšie je na tom súd zrejme v trestnej agende, keďže v minulom roku obdržal 1023 vecí a vybavil 1004 vecí. A to neuvádzame počty nevybavených vecí z predchádzajúcich rokov.

Predseda sudcovskej rady Najvyššieho súdu SR JUDr. Vladimír Magura konštatoval, že z predmetných štatistických ukazovateľov vyplýva, že nápad t. j. počet došlých vecí, ktoré musí Najvyšší súd Slovenskej republiky rozhodnúť, sa neustále zvyšuje. Poukázal na tú skutočnosť, že rezervy už nie je možné hľadať len v zefektívnení práce jednotlivých sudcov a súdnych úradníkov. Za tejto situácie by sa malo uvažovať aj o určitých presunoch agendy v rámci jednotlivých kolégií.

Za situácie, že nepríde k výraznému personálnemu posilneniu sudcov a súdneho aparátu, nie je možné zo strany Najvyššieho súdu Slovenskej republiky zabezpečiť plynulé t. j. bezprieťahové vybavovanie jednotlivých druhov agendy, čím dôjde k zníženiu vymožiteľnosti práv účastníkov konania.

Je preto potrebné apelovať na moc zákonodarnú a výkonnú, aby uvedenú situáciu pomohla riešiť či už legislatívnymi úpravami, alebo navýšením finančných prostriedkov na nových sudcov a odborno-administratívny aparát súdu.

V tejto súvislosti poukázal aj na to, že práca sudcu na Najvyššom súde Slovenskej republiky je snáď s výnimkou trestného kolégia neatraktívna aj z hľadiska finančného. O tom svedčí aj to, že na výberové konanie na obsadenie miesta sudcu občianskoprávneho kolégia sa prihlásila len jedna záujemkyňa, ktorá bola navyše z Bratislavy.

Predseda sudcovskej rady NS SR na poslednom zasadnutí sudcovskej rady poukázal aj na tú skutočnosť, že zo strany vedenia súdu je potrebné riešiť prípadné prerozdelenie exekučnej agendy medzi viaceré kolégiá vzhľadom na jej enormne vysoký nápad, ktorý nemôže objektívne občianskoprávne kolégium zvládnuť.

Zdroj: nssr.gov.sk (Zápisnica zo zasadnutia Sudcovskej rady Najvyššieho súdu Slovenskej republiky konaného dňa 14. januára 2013)
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1084

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: