Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

MS SR upozorňuje na fikciu pri doručovaní do e-schránok

najpravo.sk • 23.10. 2017, 19:14

Portál najprávo.sk pred mesiacom ako prvý upozornil na novelu zákona o e-Governmente, ktorá prináša dôležitú zmenu pri doručovaní do elektronických schránok. Článok si prečítajte TU.

Ministerstvo spravodlivosti SR dnes na svojom webe taktiež upozornilo verejnosť na túto zásadnú novelu, ktorá odstraňuje interpretačné nejasnosti. 

Ministerstvo uvádza, že po spustení doručovania do e-schránok pribúda ďalší dôvod, prečo je potrebné pravidelne si kontrolovať elektronickú schránku. Po 1. novembri 2017 začína pre elektronické platobné rozkazy a upovedomenia o začatí exekúcie platiť tzv. „fikcia doručenia“.

​Čo to znamená?

„Podľa doterajšieho nastavenia pravidiel pre doručovanie do dátových schránok sa platobný rozkaz alebo upovedomenie o exekúcii považovalo za doručené len vtedy, ak sa jeho adresát s jeho obsahom oboznámil (ak si ho pozrel v elektronickej schránke). V opačnom prípade musel súd doručenie opakovať, prípadne rozhodnutie zrušiť a nariadiť pojednávanie. V praxi to znamená, že ak ste mali aktívnu elektronickú schránku, na ktorú Vám prišlo upovedomenie o začatí exekúcie, ale vy ste si ju neotvorili a tým pádom ste o upovedomení nevedeli, nezmeškali ste žiadnu zásadnú lehotu.“ vysvetľuje pre laickú verejnosť ministerstvo.

To sa po 1. novembri 2017 mení

Od 1. novembra 2017 sa na základe schválenej novely zákona o e-Governmente toto nastavenie mení a tzv. „fikcia doručenia“ (podľa ktorej sa elektronický úradný dokument považuje za doručený uplynutím 15-dňovej lehoty bez ohľadu na to, či si ho adresát v e-schránke otvoril, alebo nie) platí už aj na elektronický platobný rozkaz a upovedomenie o začatí exekúcie. Po 15 dňoch tak začnú plynúť účinky doručeného platobného rozkazu alebo upovedomenia o exekúcii bez ohľadu na to, či si dotknutá osoba túto poštu prečítala alebo nie. Zmenu, ktorú presadzovali poslanci ústavnoprávneho parlamentného výboru, odôvodňovali tým, že môže prispieť k efektívnejšiemu doručovaniu úradných dokumentov do e-schránok.

Zmena sa vzťahuje na fyzické osoby aj na právnické osoby s aktívnymi elektronickými schránkami.

„Rozhodnutia, žiadosti, vyjadrenia, stanoviská alebo iné dokumenty doručuje ministerstvo spravodlivosti, jeho rezortné organizácie a súdy výlučne do aktivovaných elektronických schránok fyzických a právnických osôb už od 1.novembra 2016. Na tieto dokumenty sa už vzťahuje aj fikcia doručenia, a tým pádom sa na ne po 15 dňoch prihliada ako na doručené. Po roku k týmto dokumentom pribúda aj elektronický platobný rozkaz a upovedomenie o začiatku exekúcie. Ide o dôležité informácie, a preto by si osoby s aktívnymi elektronickými schránkami mali tieto schránky pravidelne kontrolovať. Môžu vďaka tomu predísť mnohým nepríjemnostiam.“

Zdroj: TS MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 4489

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: