Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

MS SR navrhuje rozšíriť dôvody pre odpustenie justičnej skúšky

najpravo.sk • 29.1. 2017, 17:08

Zloženie odbornej justičnej skúšky je jednou z podmienok vymenovania občana za sudcu. Samozrejme, za odbornú justičnú skúšku sa podľa súčasnej legislatívy považuje aj advokátska skúška, prokurátorská skúška, notárska skúška a odborná skúška komerčného právnika.

Súčasná legislatíva, teda zákon č. 385/2000 Z. z. o sudcoch a prísediacich umožňuje aj odpustenie vykonania odbornej justičnej skúšky. Môže tak učiniť minister spravodlivosti SR so súhlasom Súdnej rady SR u toho, kto je preukázateľne vedeckou alebo inou významnou osobnosťou v odbore práva a najmenej 20 rokov je činný v právnickom povolaní.

Skrátenie doby odbornej praxe

V novele zákona o sudcoch, ktorá bola predložená do legislatívneho procesu Ministerstvom spravodlivosti SR sa navrhujú do inštitútu odpustenia odbornej justičnej skúšky zaviesť dve zmeny.

Prvou zmenou je skrátenie počtu rokov odbornej praxe potrebnej pre odpustenie vykonania justičnej skúšky z 20 rokov na 15 rokov.

Skrátenie doby trvania odbornej praxe podľa ministerstva vychádza z ústavnej úpravy podmienok pre vymenovanie do funkcie sudcu Ústavného súdu Slovenskej republiky (čl. 134 ods. 3 Ústavy Slovenskej republiky), podľa ktorej sa pre vymenovanie do funkcie sudcu Ústavného súdu Slovenskej republiky vyžaduje, aby bol kandidát „najmenej 15 rokov činný v právnickom povolaní“. Podľa predkladateľa niet legitímneho dôvodu pre odlišnú právnu úpravu podmienky pre prístup k funkcie sudcu Ústavného súdu Slovenskej republiky a sudcov všeobecných súdov.

Ďalšia forma odbornej praxe

Druhou navrhovanou zmenou je doplnenie ďalšej formy odbornej praxe, ktorú možno vziať do úvahy pri rozhodovaní o odpustení vykonania justičnej skúšky. Podľa návrhu justičnú skúšku možno odpustiť aj u toho, kto konal a rozhodoval najmenej 15 rokov v oblasti verejnej správy alebo pôsobil v oblasti tvorby legislatívy a pre výkon funkcie sudcu sú jeho odborné skúsenosti a znalosti potrebné.

Podľa ministerstva ako predkladateľa novely navrhovaná úprava tak vytvára vhodnejšie podmienky pre obsadzovane voľných miest sudcov z radov odborníkov, najmä pre potreby správnych kolégií krajských súdov a Najvyššieho súdu Slovenskej republiky.

Priestor pre politizáciu justície

Slovenská obchodná a priemyselná komora v pripomienkovom konaní k tejto zmene uviedla, že s touto zmenou nesúhlasí, „keďže v takomto prípade by jednak ten, kto pôsobil v oblasti verejnej správy alebo tvorbe legislatívy, bol neopodstatnene zvýhodnený pred tými, ktorí v iných právnických povolaniach museli absolvovať skúšky, a jednak by sa takto otvoril podľa nášho názoru neprimeraný priestor pre politizáciu justície (funkcionármi z oblasti verejnej správy, napr. z územných samospráv či ministerstiev), ako aj k tomu, aby do justície prenikali neduhy exekutívy (najmä iný náhľad pri rozhodovaní), aj vzhľadom k tomu, že rozhodovanie v oblasti verejnej správy a pôsobenie pri tvorbe legislatívy sú príliš široko definované medze hypotézy právnej normy. Takáto zmena by podľa nášho názoru neprispela k profesionalizácii justície, takúto situáciu možno totiž prirovnať k tomu, kedy by sa po 15 rokoch praxe očného lekára mal tento stať neurológom.“

Zdroj: Právny a informačný portál
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1231

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: