Utorok, 23. apríl 2024 | meniny má Vojtech , zajtra Juraj
Svetový deň kníh a autorských práv
Predplatné
Utorok, 23. apríl 2024 | meniny má Vojtech , zajtra Juraj
Svetový deň kníh a autorských práv
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ministri spravodlivosti EÚ schválili nariadenie o zriadení Európskej prokuratúry

najpravo.sk • 12.10. 2017, 17:42

Európska prokuratúra vo vzťahu k vybraným trestným činom nahradí činnosť vnútroštátnej prokuratúry. Na druhej strane však bude na Slovensku pôsobiť prostredníctvom slovenských prokurátorov.

Ministri spravodlivosti na dnešnom rokovaní Rady EÚ definitívne schválili nariadenie o zriadení Európskej prokuratúry. Návrh bol schválený vo forme posilnenej spolupráce, participovať na ňom bude 20 členských štátov EÚ. Zriadenie Európskej prokuratúry bolo jednou z priorít Ministerstva spravodlivosti SR počas predsedníctva Slovenska v Rade EÚ.

​O návrhu nariadenia sa rokovalo od roku 2013. A bolo to práve počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ minulý rok, kedy bol dohodnutý stabilizovaný text návrhu, ktorý umožnil prijatie nariadenia. Počas SK PRES 2016 sa podarilo dosiahnuť dohodu vo viacerých prelomových oblastiach, ktoré boli nevyhnutné pre odblokovanie rokovaní o návrhu. Medzi tieto patrilo aj zahrnutie veľkých cezhraničných podvodov s DPH do pôsobnosti Európskej prokuratúry, čo bolo výsledkom spoločnej snahy Ministerstva spravodlivosti SR a Ministerstva financií SR.

Na Európskej prokuratúre bude participovať 20 členských štátov EÚ, pričom posilnená spolupráca je otvorená budúcemu pristúpeniu ďalších členských štátov. V tejto fáze sa rozhodli k posilnenej spolupráci nepripojiť Veľká Británia, Írsko, Dánsko, Švédsko, Holandsko, Poľsko, Maďarsko a Malta.

Európska prokuratúra má zvýšiť efektívnosť stíhania podvodov a iných trestných činov, ktoré poškodzujú finančné záujmy únie, vrátane napr. podvodov s eurofondmi alebo cezhraničných podvodov s DPH. Zároveň by mala prispieť k vyššej miere návratnosti prostriedkov, ktoré boli nadobudnuté takouto trestnou činnosťou, a to nie len do rozpočtu EÚ, ale aj do rozpočtov členských štátov.

Zvýšenie efektivity stíhania týchto trestných činov by malo byť dosiahnuté lepšou cezhraničnou koordináciou trestných konaní a posilnením nezávislosti trestného stíhania od národných štruktúr. Národné justičné orgány by sa nemali v budúcnosti stretávať s absentujúcimi alebo čiastkovými informáciami najmä v cezhraničných prípadoch, ktoré sú nevyhnutné pre úspešné trestné konanie.

Európska prokuratúra vo vzťahu k uvedeným trestným činom nahradí činnosť vnútroštátnej prokuratúry. Na druhej strane však bude na Slovensku pôsobiť prostredníctvom slovenských prokurátorov (pôsobiacich ako európski delegovaní prokurátori alebo európsky prokurátor), ktorí budú pri stíhaní skutkov spolupracovať so slovenskou políciou a konanie bude prebiehať pred slovenskými súdmi na základe právneho poriadku SR.

Po zverejnení nariadenia v Úradnom vestníku EÚ začnú práce na jeho implementácii. Európska prokuratúra by mala prevziať úlohy spojené so stíhaním trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy Únie koncom roka 2020.

Zdroj: TS MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1340

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: