Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ministerstvo vyzýva verejnosť pomôcť riešiť množstvo exekúcií na súdoch

najpravo.sk • 30.7. 2018, 18:19

Ministerstvo spravodlivosti SR pripravuje návrh zákona, ktorým sa dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 233/1995 Z. z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok) a o zmene a doplnení ďalších zákonov v znení neskorších predpisov.

Podľa zákona predkladateľ zákona pred spustením tvorby návrhu právneho predpisu, v záujme informovania verejnosti a orgánov verejnej správy, zverejní na portáli predbežnú informáciu o pripravovanom návrhu právneho predpisu. V predbežnej informácii predkladateľ najmä stručne uvedie základné ciele a tézy pripravovaného návrhu právneho predpisu, zhodnotenie súčasného stavu a predpokladaný termín začatia pripomienkového konania.

Základné ciele právnej úpravy:

  • efektívne vyriešenie problému vedenia exekúcií, v ktorých nedochádza ani k exekvovaniu majetku povinného z dôvodu nemajetnosti povinného a ani k zastaveniu exekúcie z uvedeného dôvodu.
  • zefektívnenie vymáhania pohľadávok pre veriteľov a súčasne poskytnutie primeranej ochrany základným právam dlžníka, a na ten účel ustanoviť jednoznačný spôsob a rozsah určovania výšky trov exekúcie a zaviesť procesné pravidlá umožňujúce rýchlejšiu a funkčnejšiu vymožiteľnosť právom chránených nárokov.
  • zastavenie tzv. starých (nemajetných) exekúcií priamo zo zákona.

Problémom sú tzv. staré exekúcie

Zákonom č. 2/2017 Z. z., boli s účinnosťou od 1. apríla 2017 vykonané zásadné zmeny v exekučnom konaní, problémom však naďalej zostávajú tzv. staré exekúcie. Z analýzy vypracovanej Ministerstvom spravodlivosti Slovenskej republiky vyplýva, že vybavenie neskončených exekúcii, ktoré boli začaté pred 1. aprílom 2017, a ktoré sú vedené podľa predpisov v znení účinnom do 31. marca 2017, by trvalo približne 12 rokov, a teda pri tempe ukončovania takýchto exekúcií - 300 000 ročne, by sa podarilo zostatok 3,7 mil. starých exekučných konaní vyriešiť najskôr až v roku 2030.

Aj verejnosť sa môže zapojiť do prípravy právneho predpisu

Verejnosť sa môže zapojiť do prípravy právneho predpisu formou zasielania podnetov, či návrhov v intenciách vyššie uvedeného vecného zamerania.

Kontaktné údaje:

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky

Sekcia civilného práva

Župné námestie 13

813 11 Bratislava

email: timea.meszarosova@justice.sk

Predpokladaný termín začatia pripomienkového konania je september 2018

Zdroj: slov-lex.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 4010

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: