Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ministerstvo vnútra bojuje s korupciou

najpravo.sk • 19.12. 2011, 13:09

Ministerstvo vnútra pripravilo ďalší nástroj na účinnejší boj proti korupcii. Jeho cieľom je motivovať ľudí, aby prípady podplácania oznamovali polícii častejšie.

Ministerstvo vnútra SR pripravilo novelu zákona o priestupkoch, ktorá bude zameraná na boj proti korupcii. V odôvodnených prípadoch plánuje ministerstvo zaviesť beztrestnosť priestupcu, ktorý bude následne spolupracovať s policajným zborom pri odhaľovaní trestnej činnosti korupčného charakteru. Pôjde napr. o prípad, keď si príslušník Policajného zboru vyžiada alebo príjme úplatok pri prerokúvaní priestupku za účelom zníženia sankcie pre priestupcu. Ak v takomto prípade osoba, ktorá spáchala priestupok, bude následne spolupracovať pri odhaľovaní tohto korupčného správania, nebude za priestupok postihnutá.

V paragrafovom znení: Ministerstvo vnútra zastaví konanie o priestupku, ak obvinený z priestupku sa na základe oznámenia orgánu činného v trestnom konaní významnou mierou podieľal na odhalení a usvedčení páchateľa niektorého z trestných činov korupcie alebo trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa spáchaného v súvislosti s priestupkom, z ktorého je obvinený.

Navrhované ustanovenie by malo prispieť k účinnejšiemu odhaľovaniu a vyšetrovaniu trestných činov korupcie. V súčasnosti sa táto novela zákona nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Minister vnútra Daniel Lipšic: „Boj proti korupcii patrí medzi absolútne priority súčasného vedenia Ministerstva vnútra SR. Aj tento návrh dokazuje, že prinášame konkrétne riešenia." 

Zdroj a foto: www.minv.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2348

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: