Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ministerstvo spravodlivosti ČR vyhralo spor o webové domény

najpravo.sk • 29.12. 2011, 20:33

Rozhodcovský súd pri Hospodárskej komore ČR a Agrárnej komore ČR vyhovel žalobe Ministerstva spravodlivosti ČR v spore o existenciu webových domén ministerstvo-spravedlnosti.cz, obvodnisoud.cz, okresnisoud.cz, mestskysoud.cz, krajskysoud.cz, vrchnisoud.cz a nejvyssisoud.cz a uložil držiteľovi týchto doménových mien, spoločnosti Realitime Investments Inc., povinnosť zdržať sa trvalo ich používania a prevádzkovania. Zároveň k tomu stanovil aj povinnosť previesť doménové mená v prospech Ministerstva spravodlivosti Českej republiky.

Rozhodcovský súd dospel k záveru, že názvu „ministerstvo spravodlivosti" je potrebné priznať ochranu podľa predpisov o ochrane práva právnickej osoby na ochranu jej názvu, a to s prihliadnutím k osobitnej povahe ministerstva ako organizačnej zložky štátu, ktorá má zákonom stanovený názov. K tomu istému záveru dospel súd, aj pokiaľ ide o podstatné časti názvov jednotlivých súdov tvoriacich sústavu súdov Českej republiky.

Súd tiež potvrdil názor ministerstva a predchádzajúce rozhodnutie Mestského súdu v Prahe, že konanie spoločnosti Realtime Investments Inc. spočívajúce v registrácii a následnom používaní predmetných doménových mien malo charakter nekalej súťaže, pretože spoločnosť vyvolávala nebezpečenstvo zámeny s ministerstvom a jednotlivými súdmi a vytvárala dojem, že tieto inštitúcie schvaľujú či podporujú informácie uvedené na doménach (vrátane projektu Centrálneho registra dlžníkov ČR, od ktorého sa ministerstvo dlhodobo dištancuje).

Ako hlavné nápravné opatrenie za porušenie práv k názvu právnickej osoby uložil súd spoločnosti Realtime Investments Inc. povinnosť previesť doménové mená v prospech ministerstva, čo plne zodpovedá rozhodovacej praxi všeobecných súdov v obdobných sporoch.

Získaním predmetných internetových adries do svojho vlastníctva však ministerstvo nemení svoje jediné oficiálne webové stránky, ktoré sú k dispozícii aj naďalej na oficiálnom serveri českého súdnictva http://portal.justice.cz/.

Zdroj: portal.justice.cz
Ilustračné foto: www.sxc.hu 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2206

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: