Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ministerstvo spravodlivosti chce obmedziť oslobodenie od súdnych poplatkov

Edmund Horváth • 31.3. 2011, 20:11

Ministerstvo spravodlivosti plánuje prehodnotiť právnu úpravu oslobodenia od súdnych poplatkov. V zverejnenej analýze konštatuje, že Zákon o súdnych poplatkoch v súčasnosti pozná približne 11 bodov tzv. vecných oslobodení od súdnych poplatkov a 24 bodov tzv. osobných oslobodení od súdnych poplatkov, čo spolu predstavuje dosť rozsiahlu časť súdnych konaní, v ktorých sa súdne poplatky neplatia. V poslednom období bolo zavedených aj viacero prípadov, kedy dochádza k vráteniu súdnych poplatkov, čo vedie k značnej administratívnej náročnosti činností súvisiacich s platením súdnych poplatkov a zároveň aj k motivácii na podávaniu opravných prostriedkov (napr. odpor proti platobnému rozkazu), ktorých cieľom je len predĺženie občianskeho súdneho konania. Ministerstvo chce prehodnotiť napríklad oslobodenie od súdnych poplatkov v sporoch o náhradu nemajetkovej ujmy.

Od zmien oslobodenia od súdnych poplatkov očakáva zvýšenie príjmov rezortu.

Paušálne poplatky

Ministerstvo plánuje prehodnotiť právnu úpravu zákonného oslobodenia od súdnych poplatkov a zároveň chce zaviesť takú právnu úpravu, aby sa súdne poplatky v priebehu súdneho konania platili pokiaľ možno v paušálnej výške. Časť poplatkovej povinnosti by mala byť presunutá po právoplatnom skončení prípadu, keď by sa rozhodovalo o náhrade trov štátu v súvislosti s konaním.

Rozhodovanie o oslobodení

Občiansky súdny poriadok upravuje priznanie oslobodenia od súdnych poplatkov na základe individuálnej žiadosti po zhodnotení majetkových pomerov žiadateľa.

Ministerstvo v zverejnenej analýze uvádza, že priznanie tohto typu oslobodenia má v súčasnom stave procesného predpisu zásadný vplyv na náklady štátu súvisiace s vedením dokazovania v súdnom procese, keďže účastníkovi, ktorý bol oslobodený od súdnych poplatkov nemožno podľa súčasných pravidiel uložiť úhradu akýchkoľvek trov, ktoré v konaní platil štát. Túto úpravu mieni prehodnotiť tak, aby súdy rozhodovali o úplnom oslobodení od súdnych poplatkov len v naozaj výnimočných prípadoch. Na dosiahnutie tohto cieľa plánuje zaviesť tieto opatrenia:

  • Povinnosť odôvodniť uznesenie o oslobodení od platenia súdnych poplatkov, keďže podľa názoru ministerstva neodôvodňovanie uznesení o priznaní oslobodenia zvádza súdy k priznávaniu úplného oslobodenia od súdnych poplatkov
  • Zavedenie formulárov pre žiadosti o oslobodenie od súdnych poplatkov s presne vymedzenými položkami pre preukázanie predpokladov
  • Doručovanie všetkých uznesení o priznaní oslobodenia od súdnych poplatkoch predsedovi súdu, ktorý bude mať právo podať opravný prostriedok.

(Zdroj: Portál právnych predpisov MS SR) 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2629

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: