Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Máte spor so susedom?

najpravo.sk • 4.12. 2011, 22:08

Nič nové pod slnkom. Susedova jabloň mi konármi poškodzuje strechu na dome a lístie z neho mi upchalo odkvapovú rúru. Nech si tú jabloň spíli, ináč to urobím ja! Sused zatepľuje dom a myslí si, že mu dovolím, aby pritom vstúpil na môj pozemok. Nech zabudne! Tie susedove grilovacie večierky mi poriadne otravujú život. Samý dym a hluk až do noci. A potom mi ešte vynadá, že skoro ráno kosím a on sa nemôže vyspať! Ak ste už niekedy zažili susedský spor, viete, o čom je reč. Večné hádky, samé prieky, zazeranie. Ale čo s tým? Ako primäť suseda k tomu, aby vec napravil? Ako, keď ma nepočúva, keď sa so mnou nerozpráva? Prečo mi robí napriek? Kedy s tým prestane? Poďme sa spolu pozrieť na možné spôsoby riešenia a ich výsledok:

Alternatíva 1 - nechám to tak, veď sa to možno časom vyrieši

Záver:

  • susedské vzťahy sa ešte viac vyostrujú,
  • trpí celá rodina,
  • vysoká psychická záťaž,
  • straty na kvalite života, majetku.

Alternatíva 2 - dám to na súd, nech to vyrieši za mňa

Záver:

  • zničené susedské vzťahy – susedia ostávajú susedmi aj po súdnom spore!
  • samotný súdny proces je zdĺhavý,verejný, mimoriadne nákladný, čím dlhšie, tým drahšie, rovnako platba advokáta, dlhodobý stres, výsledok neistý.

Alternatíva 3 – mediácia, zlatá stredná cesta

Záver:

  • našli sme riešenie (spoločne) – preto vyhovuje obom stranám,
  • dohodli ste sa do niekoľkých týždňov – záleží len na Vás,
  • ušetrili ste kopu peňazí a čas,
  • vyriešili ste to diskrétne – susedia si nešuškajú kto, komu, za koľko, vaše susedské vzťahy opäť fungujú, Váš život ide spokojne ďalej – bez stresu, bez strát na majetku, či zdraví.

Aby si susedia nemuseli klásť takéto otázky stačí dodržiavať niekoľko zásad:

  • susedov nemožno obťažovať neprimeraným prachom, dymom, zápachom, hlukom;
  • Váš pevný alebo tekutý odpad nepatrí na susedov pozemok, ani k jeho tesnej blízkosti;
  • Vaše domáce zvieratá patria len na Váš pozemok. Urobte všetko preto, aby sa zvierací miláčikovia a chované zvieratá nedostali na susedov pozemok! Nevstupujte naň ani Vy bez susedovho súhlasu.
  • presahujúce vetvy stromov a korene pravidelne odstraňujte, aby sa nepoškodila susedova stavba, strecha, iný majetok. Ak takáto škoda vznikne, ste povinný ju susedovi nahradiť. Povedzte susedovi, čo Vás trápi (diskrétne, slušne), možno nájdete spoločné riešenie.

Ako to vyzerá v praxi

Letná grilovačka patrí k letu tak ako slnko. No a k letnej grilovačke na dvore patrí dym, vôňa klobásky, smiech a spev niekedy aj hlboko do noci. Nebolo to ináč ani toto leto. Ibaže tento rok toho bolo viac a pána Mikuláša už prešla trpezlivosť. Sťažoval sa na dym, pre ktorý si večer nemôže otvoriť okno v kuchyni a v spálni na poschodí. Nehovoriac o tom, že ešte o polnoci sa pre hlasný spev a smiech nedá spať. „ A predstavte si, v sobotu ráno na mňa ešte nadáva, že kvôli mojej kosačke sa nemôže vyspať.", vraví mi pán Mikuláš. „Keď som šiel od lekára na autobus, uvidel som Vašu tabuľu a tak som tu. Urobte s tým niečo." Po krátkom rozhovore sa pán Mikuláš rozhodol pre mediáciu. Druhá strana – pán Michal sa chvíľu zdráhal ale pri možnosti pokojného sobotného spánku sa napokon rozhodol to skúsiť. Výsledok sa dostavil dosť rýchlo, keďže obe strany niečo chceli a rýchlo pochopili, čo im to prinesie. Susedia odišli spokojní po 2. spoločnom stretnutí. Pán Michal presunie grilovačku na miesto, ktoré nebude dymiť pánovi Mikulášovi do okien a vopred ho bude informovať, že sa bude konať „divoká noc". Dohodli sa, že hlasný spev a hudba nepotrvá dlhšie ako do 23:00. Pán Mikuláš si podľa toho presunie kosenie, aby sa sused po párty vyspal. Pán Mikuláš vysadil pri plote tuje, čím nielen odclonil a odhlučnil svoje vonkajšie posedenie, ale zároveň splnil manželke dávny sľub.

Ak sa Vám nedarí urovnať si susedské vzťahy a nechcete míňať drahocenný čas na súde, pokúste sa dohodnúť prostredníctvom mediátora. Veď mediačná dohoda je záväzná pre obe strany. Bude to rýchlejšie, lacnejšie a bude to podľa Vás. Mediácia je moderný spôsob riešenia Vášho sporu.

Janette Hrková

Mgr. Janette Hrková
mediátorka
tel.: 0903/345 710
e-mail: jh.mediator@gmail.com 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1497

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: