Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Mať vedomosť o možnosti

najpravo.sk • 4.12. 2011, 22:08

Len málo spoločenských odvetví je v takom pohybe ako mediácia, a to aj vďaka rozmanitosti prameňov čerpania, inšpirácií využitia v jednotlivých oblastiach života, ako aj aplikáciou zahraničných skúseností na naše podmienky. Uplynulý rok či dva boli pre mnohých profesionálnych mediátorov prelomovým v zmysle zvýšeného záujmu verejnosti. Nové stretnutia, konzultácie a samotné mediačné konania týždeň čo týždeň splietajú príbehy s nečakanou pointou. Čoraz viac ľudí začína mať vedomie o možnosti mediácie. Takto spontánne sa tiež kryštalizuje vízia pre budúce využitie mediácie a smerovanie mediačných služieb.

Alternatíva k súdnemu konaniu

Dostatok informácii o mediácii je prvým predpokladom pre to, aby sa osoba rozhodla akým spôsobom, metódou, bude svoj spor riešiť. V našich končinách sme pomerne konzervatívni, takže napriek pomerne priaznivej legislatívnej podpore, je stále potrebné prezentovať možnosť mediácie vo všetkých oblastiach civilného práva so zámerom, aby občan mal vedomosť o možnosti riešenia sporu v mediačnom konaní. Aby poznal alternatívu ku konaniu súdnemu, kde môže s pomocou mediátora uzavrieť dohodu, ktorú obidve strany sporu budú považovať za výhru.

Cieľom je, aby sa ako samozrejmosť vžilo, že popri sudcovi, advokátovi, psychológovi a sociálnom pracovníkovi, je tu mediátor a ten ponúka špecifické služby. A že mediácia môže byť prvý inštitút, ktorý bude občan využívať pri vzniknutom spore.

STV

mediátorky JUDr. Beata Swanová, JUDr. Renáta Dolanská, JUDr. Dana Baliová pred natáčaním relácie Fokus právo v Slovenskej televízii v auguste 2011

Jedna z podporných možností

Mediácia samozrejme nie je všeliek na problémy v justícii a preťaženie súdov. Avšak je jednou z podporných možností riešenia. A v čom je ešte jej výnimočnosť? Nie je pre každého. Mediácia je totiž nielen efektívnym, čiže rýchlejším a lacnejším spôsobom riešenia sporov, ale najmä kultivovaným. Jej zavedenie do systému civilných sporov spôsobilo znateľnú zmenu kultúry ich riešenia. Kto sa raz zúčastní mediačného konania, vedeného profesionálnym mediátorom, zväčša aj keď sa v budúcnosti ocitne v konfliktne volí už prednostne tento spôsob riešenia sporov, alebo ak je vnímavý pozorovateľ, skúsi zapojiť mediačné techniky do vlastnej komunikácie. Tým mediácia najzreteľnejšie prezentuje svoj preventívny význam.

STV

mediátorka JUDr. Dana Baliová v štúdiu Slovenskej televízie 

O spore prestávajú rozhodovať paragrafy

„Nemožno tlačiť človeka na rebrík, keď naň sám nechce vystúpiť". Najlepšími odborníkmi na vlastný život sú sami klienti. Kľúčom k riešeniu sporu sú oni sami a ich schopnosť niesť zodpovednosť za následky svojich rozhodnutí. Mediátor nerieši spor, riešia ho strany sporu. Mediátor môže iba poskytnúť kvalifikované informácie, poslúžiť ako komunikačný kanál, ktorý rozhovor starostlivo reflektuje a napomáha komunikácii. Mediácia je proste stretnutie v ktorej obe strany „predstúpia" pred prostredníka, ktorý slúži ako sprostredkovateľ pri hľadaní riešení v ich spore. Úlohou mediátora je tiež povzbudiť zúčastnené strany v snahe o konštruktívny dialóg medzi sebou navzájom. Spôsob vedenia konverzácie by mal klientom umožňovať, aby si vyjasňovali svoje záujmy, objavovali vlastné zdroje a vhodne ich zapájali pre dosiahnutie svojich cieľov. Záverečná mediačná dohoda musí byť ich dohodou a nie predstavou mediátora.

O osude sporu v mediačnom konaní prestávajú rozhodovať len paragrafy, pozornosť sa presúva od právnych aspektov sporu ku komplexnému vyriešenie konfliktu, vrátane emocionálnych, komunikačných i vzťahových väzieb zúčastnených strán.

 Dana Baliová

JUDr. Dana BALIOVÁ
mediátorka
Mediačná kancelária Nitra
e-mail: info@mediatorka.sk
tel.: +421 903 841 207 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1833

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: