Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

M. NOVOTNÝ: Posilneniu dôvery občanov v justíciu venujeme špeciálnu pozornosť

najpravo.sk • 9.11. 2020, 17:48

​To, ako prinavrátiť dôveru občanov v justíciu, bolo jednou z hlavných tém diskusie ministrov spravodlivosti členských krajín Rady Európy. Na videokonferencii „Nezávislosť justície a právny štát“ Slovensko zastupoval štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Michal Novotný. Počas vystúpenia svojim kolegom priblížil kroky a plány Ministerstva spravodlivosti SR, ktorých cieľom je zabezpečiť v justícii vyššiu transparentnosť a efektívnosť. 

​„Posilneniu dôvery občanov v justíciu venujeme špeciálnu pozornosť. Je potrebné dosiahnuť, aby súdne konania boli bez zbytočných prieťahov a aby rozhodnutia súdov boli kvalitné a zrozumiteľné. K tomu sme už urobili niekoľko krokov. Posilňujeme reprezentatívnosť Súdnej rady SR, zriaďujeme Najvyšší správny súd, reformujeme zloženie ústavného súdu s brzdami proti pasivite parlamentu a proti koncentrácii moci v rukách jednej politickej garnitúry a finalizujeme práce na novej súdnej mape,“ povedal M. Novotný. 

Štátny tajomník zároveň ocenil pokračovanie úzkej spolupráce s Komisiou Rady Európy pre efektívnu justíciu (CEPEJ). Slovensko s CEPEJ spolupracuje od roku 2017, pričom cieľom kooperácie bolo vypracovanie dôkladného auditu slovenského súdnictva a navrhnutie stratégie na jeho zefektívnenie. Spolupráca priniesla zavedenie inštitútu hosťujúceho sudcu, spustenie projektu merania časových rámcov, váženie spisov, či reformu súdnej mapy. 

Rada Európy je 47-členná medzinárodná organizácia, ktorej hlavným cieľom je ochrana ľudských práv, posilňovanie pluralitnej demokracie či približovanie právnych poriadkov. Rada Európy zohrala dôležitú úlohu pri odovzdávaní skúseností a poskytovaní rád krajinám v procese transformácie pri upevňovaní demokratických hodnôt a ochrane základných ľudských práv a slobôd. 

Zdroj: TS MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 419

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: