Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Lucia Žitňanská navrhuje potrestať Harabina vyzlečením z talára

Admin 3 • 5.8. 2011, 10:06

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská podala ďalší návrh na začatie disciplinárneho konania voči predsedovi Najvyššieho súdu SR Štefanovi Harabinovi a navrhuje mu najvyšší trest, aby prišiel o sudcovský talár.

Tentoraz návrh súvisí s nepodaním odvolania voči súdnemu verdiktu, ktorým uspela skupina sudcov v tzv. antidiskriminačných žalobách.

"Som presvedčená, že nedôsledne a nedostatočne chránil záujmy Slovenskej republiky v súdnom konaní 11 sudcov najvyššieho súdu proti Najvyššiemu súdu SR, čo vyvrcholilo nepodaním odvolania proti rozsudku z 10. novembra, ktorým Okresný súd Bratislava I. uložil Slovenskej republike povinnosť zaplatiť náhradu nemajetkovej ujmy vo výške jeden milión jedno euro a náhradu trov konania vo výške 45 726 eur," povedala Žitňanská na tlačovej besede.

Ministerka sa domnieva, že Harabin tým porušil svoju povinnosť vykonávať funkciu predsedu súdu svedomito, riadne a včas, porušil ustanovenia zákona o správe majetku štátu, a podľa ministerky porušil aj zákon o rozpočtových pravidlách verejných správy. Podľa názoru Žitňanskej sa Harabin dopustil závažného disciplinárneho previnenia a aj vzhľadom na to, že už raz bol uznaný vinným zo spáchania závažného disciplinárneho previnenia, navrhuje mu najprísnejší trest - odvolanie z funkcie sudcu.

K tlačovej besede ministerky spravodlivosti sa vyjadril aj predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin a uviedol: "Disciplinárny návrh a trest navrhnutý pani Žitňanskou je právnym nezmyslom a ďalšou politickou šikanou. Žitňanská oprela svoj návrh na zbavenie sudcovskej funkcie o skutok, ktorý sa podľa nej „mal vraj stať" najneskôr 3. februára 2011 a disciplinárny súd Harabina potrestal až 29. júna 2011. Musela by mať teda stroj času, ktorým by sa vrátila pred 3. február 2011, aby mohlo ísť o opakované závažné porušenie povinností po skoršom postihu, kedy je možné uložiť takýto trest. Tieto základy práva ovláda už prvák na právnickej fakulte." dodal Štefan Harabin

Pozrite si videozáznam z tlačovej konferencie ministerky:


Zdroj informácií: www.sdku-ds.sk, www.nssr.gov.sk
Ilustračné foto: www.justice.gov.sk


Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1395

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: