Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Klinické právne vzdelávanie na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave

najpravo.sk • 19.12. 2015, 20:59

Každý systém vzdelávania musí dôsledne reagovať na potreby praxe, pre ktorú svojich absolventov pripravuje. V rámci právneho vzdelávania kladie prax jednoznačné požiadavky. Potrebuje šikovných mladých ľudí, ktorí sú už v zorientovaní v problematike i nárokoch právnej profesie, s právnymi zručnosťami, schopných pracovať samostatne, ale aj tímovo. Právna prax potrebuje osobnosti s dávkou sebavedomia podloženého znalosťami, ktoré umožňujú v rovine právnej interdiciplinarity racionálne formulovať a obhájiť svoje stanovisko.Pre právnické fakulty je prínosom každá iniciatíva, každý projekt, čo napomáha kompatibilite systému právneho vzdelávania s právnou praxou, aby generovali takýchto právnikov. Určite má nezastupiteľnú úlohu aj systém základnej a najmä stredoškolskej výuky - pri vytváraní študijných návykov, rodinné prostredie - ako motivácia pri nasledovaní vzorov. Aj práca popri štúdiu v advokácii alebo v iných organizáciách alebo firmách s právnym zameraním, kde supluje úlohu pedagóga zamestnávateľ.Takto získané skúsenosti však nesú zo sebou riziko príliš úzkej špecializácie. Je preto dôležité, aby sa čím väčšia časť motivačnej a edukačnej práceštudentov realizovala pod odborným pedagogickým dohľadom právnických fakúlt. Permanentným úsilím právnických fakúlt je dosiahnuť stav, keď bude právne vzdelávanie svojich absolventovkomplexne formovať pre právnu prax – poskytne impracovné návyky, skúsenosti a najmä praktické právne zručnosti. Takýto systém právneho vzdelávania je v súčasnej dobe samozrejmosťou na mnohých zahraničných univerzitách. V rámci zlepšenia kvality absolventov je právne vzdelávanie okrem tradičných, prevažne teoretických metód a foriem výučby obohatené aj o inovatívny prístup v podobe tzv. klinického právneho vzdelávania (tiež aj „právne kliniky“). Právne kliniky sú veľmi rozšírené najmä v USA, kde sú prirodzenou a neodmysliteľnou súčasťou právnických fakúlt.Prioritným cieľom klinického právneho vzdelávania je vybaviť študenta teoretickými a praktickými znalosťami, praktickými zručnosťami a hodnotovou orientáciou v súlade s profesijnou etikou. Základom je aplikácia teórie v praxi, rozvoj kritického myslenia študenta a jeho príprava pre prax.

Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave trend klinického právneho vzdelávania reflektuje a v čoraz väčšej miere implementuje do svojho študijného programu. Vďaka rozvoju právnych kliník majú študenti možnosť už počas štúdia získať praktické právne skúsenosti, čím sa stávajú atraktívnejšími pre potenciálneho zamestnávateľa a rastie ich hodnota na trhu práce. V súčasnej dobe je študijný program Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave obohatený o veľké množstvo klinických predmetov, cieľom ktorých je aplikácia teórie v praxi, rozvoj kritického myslenia študenta a jeho príprava pre prax. Podarili najmä vďaka projektu č. 048UK-4/2013 s názvom „Rozvoj právneho klinického vzdelávania na Univerzite Komenského v Bratislave“ a projektu Cudzojazyčný magisterský študijný program "Law of European Integration and Globalization", ktorý je spolufinancovaný Európskou úniou z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Vzdelávanie , prostredníctvom ktorých získala Právnická fakulta UK primárny zdroj finančných prostriedkov na rozvoj klinického vzdelávania. Právnická fakulta UK sa v posledných rokoch usiluje o väčšie a intenzívnejšie prepojenie s právnou praxou. Za týmto účelom bola nadviazaná užšia spolupráca s verejnými inštitúciami, s viacerými advokátmi a advokátskymi kanceláriami a boli vybudované väzby s neziskovým sektorom.

Ako úspechy klinického právneho vzdelávania na Právnickej fakulte UK možno uviesť predovšetkým:

  1. Vytvorenie Ústavu klinického právneho vzdelávaniaa telesnej kultúry ako integrálnej súčasti fakulty: Ústav klinického právneho vzdelávania je novovytvorené interdisciplinárne pracovisko, ktoré zastrešuje klinické právne vzdelávanie na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.V rámci Ústavu klinického vzdelávania sú koncentrované premety vyučované klinickou formou a pod gesciou Ústavu klinického vzdelávania bude každoročne organizovaná Letná škola právnických zručností.
  2. Rozšírenie stážového program: Právnická fakulta UK aktuálne spolupracuje s viac ako 26 inštitúciami a na stáže bolo v akademickom roku 2015/2016 vybraných 120 študentov. Študenti Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave majú aj počas tohto akademického roka príležitosť zúčastniť sa stáže na Najvyššom súde SR. Na stáže do všetkých štyroch kolégií Najvyššieho súdu bolo vybraných na základe posúdenia životopisov a motivačných listov spolu 23 študentov magisterského stupňa štúdia.
  3. Organizovanie prvého ročníka Letnej školy právnických zručností: V dňoch 7.-11. septembra 2015 sa na pôde Právnickej fakulty Univerzity Komenského konal prvý ročník Letnej školy právnických zručností. Program zahŕňal workshopy zamerané na právne písanie, právnu argumentáciu, negociácie v práve, kurz ASPI, riešenie právnej kauzy, písanie žaloby, zmluvy, platobného rozkazu a rôzne ďalšie právne zručnosti. Priestor bol venovaný aj diskusiám so zástupcami právnych profesií.
  4. Už druhý semester prebieha predmet Právna klinika neziskového sektora: Tento predmet zabezpečuje rozvoj praktických zručností budúceho právnika prostredníctvom riešenia praktických prípadov v úzkej spolupráci s organizáciami neziskového sektora a vybranými odborníkmi z praxe. V rámci predmetu študenti postupujú nasledovne: 1) Vytvoria sa menšie pracovné skupiny študentov a každej skupine je pridelený odborný konzultant (supervízor), ktorým je pedagóg Právnickej fakulty UK alebo odborník z praxe. 2) Každej z pracovných skupín je pridelený konkrétny právny problém (zadanie), ktoré na vypracovanie poskytne spolupracujúca nezisková organizácia. 3) Študenti v rámci svojej pracovnej skupiny pracujú počas semestra na zadaní, resp. zadaniach a vypracujú právnu analýzu prípadu. V tejto fáze postupujú študenti v úzkej spolupráci so supervízormi, ktorí ich odborne usmerňujú. 4) Študenti spolu so supervízormi poskytnú vypracované zadanie neziskovým organizáciám. Tento predmet sa stretol s veľkým úspechom u všetkých zainteresovaných subjektov.
  5. Rozširovanie predmetu Právna klinika pre komunity (StreetLaw): V rámci tohto predmetu vykonávajú študenti prax tým, že po predošlej systematickej príprave vedenej pedagógmi fakulty interaktívnou formou učia o práve (základy práva a právne povedomie) vybrané cieľové skupiny – komunity.Klinika je úspešné rozšírená na viaceré komunity: (i) predovšetkým študenti stredných škôl v rámci výučby predmetu Náuka o spoločnosti, (ii) študenti základných škôl, (iii) odsúdení v ústavoch na výkon trestu odňatia slobody a zámerom je rozšíriť ju na skupinu (iv) mladiství umiestnení v nápravnovýchovných zariadeniach.
  6. Ďalšími úspechmi sú tiež:
  • Realizácia veľkého počtu školení a workshopov zameraných na rozvoj klinického právneho vzdelávania, ktoré boli vedené odborníkmi z Právnickej fakulty Univerzity Palackého v Olomouci,
  • Vytvorenie viac ako 20 klinických predmetov, ktoré existujú ako simulované (tzv. neživé kliniky) ale aj tzv. živé kliniky, na ktorých sa riešia reálne prípady z praxe a výstupy sa poskytujú priamo zapojeným subjektom,
  • Rozšírenie spolupráce s právnou praxou,
  • Nadviazanie užšej zahraničnej spolupráce s centrom klinického právneho vzdelávania na University of Chicago, Law School (Arthur O. Kane Center for Clinical Legal Education),
  • Organizácia národných súťaží v simulácii súdnych sporov, ktoré zabezpečuje Európske združenie študentov práva (ELSA) Bratislava a Právnická fakulta UK,
  • Právnická fakulta UK v akademickom roku 2014/15 kreovala študentské tímy, ktoré sa pod vedením skúseného kouča (pedagóga alebo odborníka z praxe) zúčastnili nasledovných prestížnych medzinárodných súdnych sporoch: Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot Court Competition (Vis Moot) – obchodné právo (konané Hanover a Viedeň), European Law Moot Court Competition (ELMC) – právo EÚ (konané v Brémach a Luxemburgu), Central and East EuropeanMootcompetition (CEEMC) – právo EÚ (konané v Tbilisi), Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition (Jessup Cup) – medzinárodné právo (konané vo Washingtone), International Criminal Court Trial Competition (ICC Trial Competition) – medzinárodné trestné právo (konané v Haagu), European Human Rights Moot Court Competition – ľudské práva (konané v Štrasburgu).

V mene Právnickej fakulty ďakujeme všetkým, ktorí s nami v rámci klinického vzdelávania spolupracujú a napomáhajú tak jeho rozvoju a zdokonaľovaniu, konkrétne: Nadácii Pontis (program Advokáti Pro Bono), advokátskej kancelárií Hillbridges, advokátskej kancelárií Kinstellar, advokátom z bnt attorneys-at-law, ďalej JUDr. Milanovi Hlušákovi, JUDr. Petrovi Kubinovi, JUDr. Beáte Kušnírovej, JUDr. Mariánovi Slávikovi, JUDr. Ivanovi Porubanovi a mnohým ďaľším. Rovnako sme veľmi vďační všetkým, ktorí sa podieľajú na spolupráci na stážovom programe študentov Právnickej fakulty UK.

Rozvoj právneho klinického vzdelávania je komplexný a náročný projekt, ktorý však našiel na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave podporu aj s možnosťou personálneho zabezpečenia. Klinické právne vzdelávanie je v súčasnej dobe neodmysliteľnou súčasťou študijného programu a teší sa stále rastúcej priazni zo strany študentov ale aj pedagógov fakulty.

Autor: Mgr. Zuzana Illýová

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1220

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: