Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Kandidáti na členov disciplinárnych senátov

najpravo.sk • 26.10. 2012, 20:58

Podľa ustanovenia § 119a ods. 1 zákona č. 385/2000 Z. z. o sudcoch a prísediacich a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, Súdna rada Slovenskej republiky volí na obdobie troch rokov členov disciplinárneho senátu z kandidátov navrhnutých sudcovskými radami, ministrom spravodlivosti a Národnou radou Slovenskej republiky. Všetky oprávnené subjekty predkladajú dvojnásobný počet kandidátov na počet členov disciplinárnych senátov alebo kandidátov na predsedov disciplinárnych súdov.

Národnej rade Slovenskej republiky bola doručená žiadosť predsedu Súdnej rady Slovenskej republiky, na základe ktorej má Národná rada Slovenskej republiky navrhnúť Súdnej rade Slovenskej republiky dvanásť kandidátov na členov disciplinárnych senátov, a to v členení 10 kandidátov z osôb iných ako sudcov a 2 kandidátov zo sudcov, z ktorých bude Súdna rada Slovenskej republiky voliť členov disciplinárnych senátov.

Za kandidáta na predsedu disciplinárneho senátu alebo člena disciplinárneho senátu môže byť podľa ustanovenia § 119b ods. 1 citovaného zákona zvolený len sudca, ktorý vo funkcii sudcu pôsobí najmenej päť rokov, proti ktorému sa nevedie disciplinárne konanie alebo trestné konanie, ktorému nebolo uložené disciplinárne opatrenie, ktorý nie je členom Súdnej rady Slovenskej republiky, predsedom súdu alebo podpredsedom súdu.

Za kandidáta na člena disciplinárneho senátu môže byť podľa ustanovenia § 119b ods. 2 citovaného zákona zvolená aj iná osoba ako sudca, ktorá spĺňa podmienky na vymenovanie za sudcu, teda vek aspoň 30 rokov, právnické vzdelanie v magisterskom študijnom programe na právnickej fakulte vysokej školy v Slovenskej republike alebo uznaný alebo nostrifikovaný doklad o získaní právnického vzdelania absolvovaním štúdia rovnakej úrovne na vysokej škole v zahraničí, plná spôsobilosť na právne úkony, zdravotná spôsobilosť, bezúhonnosť a morálne vlastnosti, ktoré dávajú záruku, že funkciu bude riadne vykonávať, trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, vykonáva právnickú prax najmenej 10 rokov a nie je členom Súdnej rady Slovenskej republiky. Sudca alebo iná osoba ako sudca môžu byť zvolení za člena disciplinárneho senátu najviac dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia.

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky vyzval oprávnené subjekty, aby v termíne do 31. mája 2012 predložili príslušné návrhy Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky. V určenom termíne oprávnené subjekty predložili 12 návrhov.

Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky na 3. schôdzi dňa 13. júna 2012 návrhy prerokoval a uznesením č. 30 konštatoval, že navrhnutí JUDr. Helena Dobosová, JUDr. Branislav Fridrich, JUDr. Milan Fulec, JUDr. Boris Gerbery, JUDr. Roman Hargaš, JUDr. Martin Hermanovský, JUDr. Lucia Kurilovská, JUDr. Lenka Pavlovičová, JUDr. Bernard Pekár, JUDr. Miroslav Slašťan, JUDr. Marek Števček a JUDr. Mária Triznová spĺňajú podmienky ustanovené v § 119b ods. 1 až 3 citovaného zákona.

Národná rada SR v tajnom hlasovaní zvolila za členov disciplinárnych senátov Helenu Dobosovú, Branislava Fridricha, Milana Fuleca, Borisa Gerberyho, Romana Hargaša, Martina Hermanovského, Luciu Kurilovskú, Lenku Pavlovičovú, Bernarda Pekára, Miroslava Slašťana, Mareka Šťevčeka, Teréziu Triznovú.

Zdroj: Národná rada SR
Ilustračné foto: internet

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1903

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: