Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ján Mazák: Znehodnotený právny štát priamo ohrozuje záujmy Slovenska

najpravo.sk • 13.7. 2020, 16:45

Nezávislosť slovenského súdnictva je na historicky najnižšom hodnotení

Európska komisia zverejnila 10.júla 2020 porovnávací prehľad EÚ v oblasti justície z roku 2020, v ktorom sa porovnáva efektívnosť, kvalita a nezávislosť justičných systémov vo všetkých členských štátoch EÚ. Podľa výsledkov  uverejneného prieskumu Eurobarometra sa  naďalej zhoršuje vnímanie nezávislosti súdnictva medzi občanmi vo viacerých členských štátoch. Do tejto skupiny patri aj Slovenská republika. Slovenská justícia  je na poslednom mieste, s dôverou spoločnosti v jej nezávislosť pod hranicou 20 percent.

Neradostné čítanie. Fakty sú nenapadnuteľné. Prijmime ich ako výstrahu, pomoc a najviac ako výzvu.

Nižšia než 20% dôvera verejnosti v nezávislosť súdnictva však nereprezentuje iba číslo. Znamená oveľa viac.  Jeden z rozhodujúcich pilierov právneho štátu – súdna moc nie je vo svojej podstate nezávislá. Presnejšie, je nezávislá v menej ako v jednej pätine predpokladaného výkonu. Nefungujúca nezávislosť súdov značne devalvuje právny štát.

Znehodnotený právny štát priamo ohrozuje záujmy Slovenska ako členského štátu Európskej únie. Bráni riadnemu plneniu medzinárodných záväzkov. Vytvára ovzdušie nedôvery. Prináša so sebou nechcené náklady. Ak hapruje spravodlivosť tak si každý rozmyslí, či príde ku nám investovať, pracovať, vyrábať, robiť vedu a výskum a súčasne  ľudia z krajiny budú odchádzať. Za lepším a spravodlivejším svetom.

Nehľadajme konkrétneho vinníka. Vinní sme tak trochu všetci. Áno, v publikovanom materiáli sa konštatovalo zasahovanie alebo tlak zo strany vlády a politikov  do  nezávislosti súdov a sudcov. Po ňom nasledoval tlak na základe hospodárskych alebo iných špecifických záujmov. Ale všetci vieme, že v slovenskej justícii osobitnú úlohu zohrali aj iné faktory. Nedostatok odolnosti sudkýň a sudcov voči korupčným praktikám, málo statočnosti pri presadzovaní nezávislosti, akceptovanie kriminálnych individuálnych záujmov, túžba po zbohatnutí a nenáležitom vplyve, žiadna hrdosť na profesiu sudcu. Žiaľ, aj zločiny, ktoré idú, s veľkou pravdepodobnosťou, na vrub niektorých sudkýň a sudcov.

Nerezignujme. Nelichotivý výsledok a posledné miesto vo vnímaní nezávislosti by mali skôr burcovať. Sudkyne, sudcovia, predsedovia súdov, záujmové združenia sudcov musia tvrdo pracovať na podstatne lepšom výsledku. Ľudia v talároch musia každý deň presviedčať verejnosť, že súdia spravodlivo, nezávisle a nestranne. Že vedia odolať tlakom, mamonu, rodinkárstvu, falošnej kolegialite a podozrivým kamarátstvam. A dokážu tých, ktorí  zlyhávajú, vytlačiť z vlastných radov.

Sudkyne a sudcovia. Porovnávací prehľad EÚ v oblasti justície z roku 2020 ukazuje, že poškodzujeme dobré meno a medzinárodnú reputáciu štátu, ktorého ste významnými a rozhodujúcimi predstaviteľmi. Ubližujeme, morálne, lež aj ekonomicky krajine, ktorej ste občanmi a obyvateľmi. Prestaňme s tým. Dokážme, že slovenská justícia má dosť vnútornej sily, odvahy a odhodlanosti na zásadnú zmenu vo vnímaní nezávislého, nestranného a spravodlivého výkonu súdnej moci.

Potom sa môžeme tešiť na nasledujúci prehľad EÚ v oblasti justície.

Autor:
Ján Mazák

Predseda Súdnej rady Slovenskej republiky

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 723

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: