Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Hromadné výberové konanie na miesta sudcov po tretíkrát

najpravo.sk • 6.2. 2019, 19:14

Slovensko čaká v poradí tretie hromadné výberové konanie na vopred neurčený počet voľných miest sudcov okresných súdov vo všetkých obvodoch. Dnes ho vyhlásila predsedníčka Súdnej rady SR, Lenka Praženková.

Týmto hromadným výberovým konaním sa obsadzuje 110 miest kandidátov na funkciu sudcu. „Podmienky hromadného výberového konania sa nemenia, pokračujeme v tom, že písomná časť prebieha dva dni, pretože ide o veľmi náročný proces. Nasleduje psychologické posúdenie a ústna časť. Tým, že jesenný termín minulý rok stanovený nebol, očakávam vyšší počet úspešných uchádzačov. Je to aj z dôvodu, že je aktuálne po dvoch termínoch skúšok Justičnej akadémie ako aj po advokátskych skúškach“, priblížila Lenka Praženková, predsedníčka Súdnej rady SR.

Hromadné výberové konanie pre obvod každého krajského súdu sa začne 27. mája 2019 o 9.00 hod. Pri ústnej časti skúšky sa preverí najmä všeobecný prehľad, schopnosť tvorivého myslenia, rýchlosť uvažovania a schopnosť rozhodovania, verbálny prejav či osobnostné predpoklady. Písomná časť sa skladá z písomného testu, prípadovej štúdie, prekladu z cudzieho jazyka a vypracovania súdnych rozhodnutí.

Historicky prvé hromadné výberové konanie sa uskutočnilo v jeseni v roku 2017. V tom čase sa doň zapojilo 188 uchádzačov, úspešných bolo nakoniec 36. Jarného hromadného výberového konania v roku 2018 sa zúčastnilo 181 uchádzačov. Úspešnými sa nakoniec stali len 34 kandidáti na funkciu sudcu. Hromadné výberové konanie sa vyhlasuje podľa potrieb, minimálne však aspoň raz za rok v jarnom alebo jesennom termíne.

Úspešní kandidáti budú zaradení do databázy, ktorú vedie Ministerstvo spravodlivosti SR. Zaradia sa do poradia po predchádzajúcich úspešných kandidátoch, z databázy sa následne dopĺňajú voľné miesta sudcov, ktoré konkrétne určuje minister spravodlivosti. Najväčší počet voľných miest pre kandidátov na sudcov je v obvode Krajského súdu v Bratislave, aktuálne ide o 26 miest.

Žiadosť o zaradenie do hromadného výberového konania spolu s požadovanými ďalšími dokladmi je potrebné zaslať najneskôr do 9. apríla 2019 vrátane, na adresy určené pre obvod každého krajského súdu.

Podrobnosti uvedené vo vyhlásení hromadného výberového konania sú zverejnené na webovom sídle Súdnej rady Slovenskej republiky a na stránke Ministerstva spravodlivosti SR.

Zdroj: Súdna rada
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 931

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: