Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

GP nepodá návrh na rozpustenie strany 99%

najpravo.sk • 8.3. 2012, 10:13

Generálna prokuratúra Slovenskej republiky nemá preukázané, že by strana 99 % - občiansky hlas porušovala svojimi stanovami, programom alebo činnosťou Ústavu SR alebo zákony a teda nie je tým splnená podmienka § 2 zákona 85/2005 Z. z. o politických stranách a politických hnutiach (strana nesmie svojimi stanovami, svojím programom alebo činnosťou porušovať Ústavu Slovenskej republiky, ústavné zákony, zákony a medzinárodné zmluvy) a preto v tejto veci neuvažuje o podaní návrhu podľa § 17 zákona o politických stranách a politických hnutiach. Navyše GP SR k dnešnému dňu neeviduje podnet na zrušenie strany 99 % - občiansky hlas.

Generálna prokuratúra Slovenskej republiky sa za tohto stavu nepovažuje za oprávnenú posudzovať zákonnosť vzniku strany 99 % - občiansky hlas, pretože podľa citovaného zákona o registrácii strany je oprávnené konať len Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky.

V prípadoch registrácie politických strán je povinné Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky posúdiť a zistiť, či návrh nemá nedostatky a ak je potrebné vykonať dokazovanie, medzi iným aj o pravosti podpisov občanov, ktorí sú uvedení na zozname a ktorí týmto vyslovili súhlas, aby strana vznikla.

Ak by Ministerstvo vnútra SR malo za preukázané, že zoznam občanov neobsahuje najmenej 10 000 nespochybniteľných podpisov vymedzených zákonom ako jednu z podmienok na registráciu strany, malo by postupovať podľa § 62 a nasledujúcich ustanovení zákona 71/1967 Zb. o správnom konaní a v prípade nutnosti pristúpiť k použitiu mimoriadnych opravných prostriedkov.

Zdroj: www.genpro.gov.sk
Ilustračné foto: internet

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2466

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: