Utorok, 23. apríl 2024 | meniny má Vojtech , zajtra Juraj
Svetový deň kníh a autorských práv
Predplatné
Utorok, 23. apríl 2024 | meniny má Vojtech , zajtra Juraj
Svetový deň kníh a autorských práv
TlačPoštaZväčšiZmenši

GLOSA: Umenie a najvyšší súd

- zet -  • 20.9. 2011, 07:41

Umenie a najvyšší súd? Ide to dokopy? Možno odmysliac si kontext slovenskej reality kreovanej medializovanými kauzami, ktoré sú práveže opozitom umenia, dalo by sa uvažovať, avšak aj to skôr o umení právnom. Prípadne toto netradičné spojenie chápať ironicky. A o čom sme to vlastne chceli... Od stredy 21. septembra až do konca októbra sa totiž premení Najvyšší súd Českej republiky na galériu. JUDr. Dana Římanová z kancelárie prezidenta Českej republiky bude na Najvyššom súde ČR vystavovať svoje obrazy. Jej výstava sa nazýva Česká krajina a obsahuje skoro 30 olejov, ktoré maliarka namaľovala v poslednej dobe.

Nuž, Česi, iný kraj iný mrav, povzdychnete si, ale.... K spojeniu umenia a najvyššieho súdu nemusí dochádzať len v blízkom či vzdialenom zahraničí. Že by to bolo u nás vylúčené? Mýlite sa. Ani na Slovensku sa nemusí umenie a najvyšší súd spájať len s umením právnej argumentácie či „umením" vytvárať spory namiesto ich riešenia. Umenie v tom svojom najužšom a klasickom slova zmysle môžeme nájsť aj u nás. Sudca Najvyššieho súdu Slovenskej republiky JUDr. Martin Vladik vydal ešte v roku 2005 básnickú zbierku Básnik a sudca. Ide o zbierku veľmi súčasnej poézie, prednesenej formou postrehov a zamyslení autora.

Kiež by bolo takýchto pozitívnych momentov s nádychom estetična viacej, keďže od umenia, ktoré predpokladá okrem iného aj citlivé a pozorné vnímanie reality (a podľa Aristotela dokonca prebúdza mravné pocity) je už len krôčik k nevyhnutnej empatii a citlivému vnímaniu človeka ako účastníka súdneho konania a pozornému vnímaniu jeho problémov.

Autor: - zet –
Zdroj informácií: www.nsoud.cz, wikipedia
Foto: www.sxc.hu, internet 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1715

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: