Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

EÚ prijala predpisy na zaručenie právnej pomoci v trestnom konaní

najpravo.sk • 17.10. 2016, 18:46

Rada 13. októbra 2016 s konečnou platnosťou schválila smernicu o právnej pomoci pre občanov podozrivých alebo obvinených zo spáchania trestného činu a občanov, na ktorých je vydaný európsky zatykač.

V navrhovanej smernici sa ustanovujú minimálne pravidlá týkajúce sa práva podozrivých alebo obvinených osôb pozbavených osobnej slobody na právnu pomoc v trestnom konaní a v určitých iných situáciách. Zabezpečuje sa ňou aj to, aby bola právna pomoc za určitých podmienok dostupná v konaní o európskom zatykači, a to vo vykonávajúcom aj vydávajúcom členskom štáte.

„Prístup k právnej pomoci je pre zabezpečenie spravodlivého procesu nevyhnutný. Tým, že sa v tejto smernici stanovujú minimálne požiadavky pre poskytovanie právnej pomoci, sa ňou pomôže dosiahnuť tento cieľ, ktorým je dostupnosť spravodlivosti pre všetkých bez ohľadu na úroveň príjmov. Takisto som pevne presvedčená, že to prispeje aj k vzájomnej dôvere medzi európskymi krajinami, a tým aj k zlepšeniu spolupráce v trestných veciach,“ povedala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Právo na právnu pomoc

Rozsah pôsobnosti smernice sa v porovnaní s návrhom Komisie rozšíril tak, že zahŕňa právo na právnu pomoc vo všetkých fázach trestného konania, a to ak sú splnené určité podmienky. Pôvodný návrh obsahoval len právo na predbežnú právnu pomoc, ktorá sa mala vzťahovať len na počiatočné štádium trestného konania pred prijatím konečného rozhodnutia o právnej pomoci.

Na určenie toho, či je osoba oprávnená na právnu pomoc, budú krajiny EÚ môcť preskúmať jej majetkové pomery a/alebo skutkové okolnosti. Cieľom „preskúmania majetkových pomerov“ je posúdiť, či daná osoba skutočne nemá dostatočné prostriedky na zaplatenie právnej pomoci, zatiaľ čo „preskúmanie skutkových okolností“ umožňuje posúdiť, či by poskytnutie právnej pomoci bolo vzhľadom na okolnosti prípadu v záujme spravodlivosti.

Európsky parlament znenie odsúhlasil 4. októbra. Jeho konečným prijatím zo strany Rady sa legislatívny postup ukončil. Po uverejnení smernice v úradnom vestníku budú mať členské štáty 30 mesiacov na jej transpozíciu do vnútroštátnych právnych predpisov.

Spojené kráľovstvo a Írsko sa rozhodli nezúčastniť sa na prijatí tejto smernice a Dánsko sa štandardne nezúčastňuje na prijímaní a uplatňovaní právnych predpisov v oblasti spravodlivosti a vnútorných vecí.

Plán procesných práv

Táto smernica predstavuje posledný právny text v rámci plánu na posilnenie procesných práv podozrivých alebo obvinených osôb v trestnom konaní, ktorý prijala Rada v novembri 2009.

Cieľom plánu bolo zabezpečiť, aby každý občan, ktorý je účastníkom trestného konania v členskom štáte, mal určité minimálne procesné práva v celej Európskej únii. Mala by sa tým posilniť vzájomná dôvera medzi justičnými orgánmi v Európskej únii, a tak podporiť využívanie nástrojov, ako je európsky zatykač.

Na základe uvedeného plánu sa už prijalo päť ďalších opatrení:

  • právo na tlmočenie a preklad (smernica 2010/64);
  • právo na informácie (smernica 2012/13);
  • právo na prístup k obhajcovi (smernica 2013/48);
  • prezumpcia neviny (smernica 2016/343) a
  • osobitné záruky pre deti (smernica 2016/800).

Zdroj: TS MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1483

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: