Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

ČR: Dovolanie ako riadny opravný prostriedok

najpravo.sk • 15.1. 2018, 15:40

Minister spravodlivosti ČR Robert Pelikán a doc. Petr Lavický koncom minulého roka predstavili tézy k novému občianskemu súdnemu poriadku, ktorý by mal byť modernou a jednoznačnou koncepciou civilného konania. No nových pravidlách sa bude vôbec po prvýkrát podieľať aj verejnosť na osobitne vytvorenej webovej stránke.

 „Současný občanský soudní řád vznikl v roce 1963 a od té doby se dočkal mnoha nesourodých novelizací, navíc dávno neodpovídá současným společenským poměrům. Nový civilní řád bude oproti tomu mít jednoznačnou představu, která soudu umožní dobrat se spravedlivého rozhodnutí v přiměřené době a s přiměřenými náklady. Jednotná koncepce bude znamenat i snazší interpretaci a aplikaci v praxi, i když do té chvíle je ještě daleko. Nyní představujeme východiska k novému kodexu, o jehož potřebě se tu mluví již dvacet let. Takovou práci si nemůžeme dovolit uspěchat ani pokazit,“ povedal minister spravodlivosti Robert Pelikán.

Jednou zo základných téz pripravovaného vecného zámeru je dôraz na to, aby vecne správne rozhodnutie neprišlo pre účastníkov civilného konania príliš neskoro. Text navrhuje zmenu koncepcie dovolania, ktoré sa stane riadnym opravným prostriedkom. Právoplatným by sa tak rozsudok stal až po rozhodnutí Najvyššieho súdu ČR.

 „Věcný záměr je důsledně vybudovaný na dispoziční a modifikované projednací zásadě, které na stranách nechávají zahájení řízení, vymezení jeho předmětu a uvádění skutkových tvrzení a důkazních návrhů. Strany ale mají zakázáno vědomě lhát, je jim uložená povinnost pravdivosti. Třetím pilířem textu je zásada procesní ekonomie, která usiluje o co největší rychlost řízení a co nejnižší náklady. Důraz na rychlost ale nesmí vést k ohrožení správnosti a úplnosti skutkových zjištění,“ uviedol hlavný autor textu, docent Petr Lavický z katedry občianskeho práva Právnickej fakulty Masarykovej univerzity v Brne.

Takmer tri stovky strán vecného zámeru vznikali v rámci dnes päťčlennej pracovnej skupiny od apríla 2016. Počas sedemnástich stretnutí doc. Petr  Lavický, prof. Alena Winterová, JUDr. Bohumil Dvořák, JUDr. Zdeněk Pulkrábek a JUDr. Eva Dobrovolná (a pôvodne tiež JUDr. Jiří Spáčil, ktorý rezignoval zo zdravotných dôvodov) každý mesiac spracovávali tézy, ktorých cieľom je zjednotenie civilného konania.

Ďalším cieľom výsledného textu je vecne správne a zároveň nie neúmerne nákladné konanie. Aj z tohto dôvodu je v pláne napríklad tiež kratšia lehota na podanie dovolania: zo súčasných dvoch mesiacov by sa mala skrátiť na jeden mesiac.

Tézy nie sú konečnou verziou vecného zámeru. Odborná aj laická verejnosť sa môže na konečnej podobe podieľať komentármi na osobitne zriadenej webovej stránke http://crs.justice.cz. Pred komentovaním je treba sa prihlásiť uvedením mena alebo cez sociálnu sieť.

„Po přihlášení je možné přidávat komentáře k celku i k jednotlivým pasážím věcného záměru. Zároveň je možné cizí komentáře pozitivně i negativně hodnotit. Web také obsahuje kontaktní formulář, skrze který nám mohou uživatelé psát připomínky ke stránce jako takové,“ doplnil minister spravodlivosti Robert Pelikán.

Zdroj a foto: Tlačové oddelenie MS ČR

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1793
Súvisiace články

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: