Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Čo prinesie veľká novela Exekučného poriadku

najpravo.sk • 8.7. 2016, 11:56

Ministerstvo spravodlivosti SR pripravilo návrh veľkej novely Exekučného poriadku s cieľom zefektívniť vymáhanie pohľadávok pre veriteľov a zároveň poskytnúť primeranú ochranu základným právam dlžníka. Jedným z kľúčových bodov pripravovaného návrhu zákona je zriadenie jediného exekučného súdu v Slovenskej republike, ktorý bude mať výlučnú kauzálnu príslušnosť na vybavovanie exekučnej agendy a ktorým by sa podľa návrhu zákona mal stať Okresný súd Banská Bystrica. Tento súd by mal so súdnym exekútorom v kontexte zákona o e-Governmente komunikovať výhradne elektronicky, vrátane elektronického doručovania súdnych rozhodnutí a všetkých písomností súdu.

V porovnaní so súčasným právnym stavom, kedy si súdneho exekútora pre výkon exekúcie vyberá oprávnený, predstavuje zásadnú zmenu zavedenie náhodného výberu súdneho exekútora pre každé exekučné konanie.

„Táto zmena predstavuje významný krok k posilneniu nezávislosti súdneho exekútora a pretrhnutiu väzieb medzi oprávneným a súdnym exekútorom, čo zároveň umožnilo zveriť súdnemu exekútorovi v priebehu exekučného konania rozhodovanie o niektorých vybraných otázkach bez potreby ingerencie exekučného súdu. Náhodný výber exekútorov bude založený na územnom (teritoriálnom) princípe, ktorý má už v súčasnosti nepopierateľný význam napríklad v procese ustanovovania exekútorov do funkcie (výberové konania, menovanie exekútorov). Náhodný výber sa uskutoční zo zoznamu exekútorov sídliacich v príslušnom územnom obvode, ktorým bude územný obvod krajského súdu, v ktorom sa nachádza trvalý pobyt, miesto podnikania alebo sídlo povinného, pričom tento náhodný výber sa bude uskutočňovať súčasne princípom „ratione causae“, ktorý má súvis s charakterom samotnej exekučnej veci. Jednotlivé exekučné veci sa teda budú exekútorovi prideľovať rovnomerne, s prihliadnutím na výšku a povahu vymáhaných nárokov.“ uviedlo ministerstvo.  

Jedinú výnimku z režimu náhodného prideľovania vecí by mal predstavovať prípad, kedy je podaný návrh na vykonanie exekúcie proti povinnému, proti ktorému je vedená exekúcia, v ktorej už súd udelil poverenie niektorému z exekútorov. V takom prípade sa každá ďalšia exekučná vec proti tomu istému povinnému pridelí tomu exekútorovi, ktorý už vykonáva skôr začatú exekúciu. Zmyslom spájania viacerých exekúcií proti jednému povinnému u jedného súdneho exekútora je zníženie nákladov exekúcie a vytvorenie predpokladov pre zahájenie procesu oddlženia alebo vyhlásenie konkurzu na majetok povinného ako dlžníka.

Prečítajte si tiež:
Tomáš Borec sa vyjadril k otázke náhodného prideľovania spisov exekútorom

V záujme stransparentnenia procesu stanovenia trov exekúcie sa navrhuje zaviesť pravidlá pre určovanie preddavkov na trovy exekúcie tak, aby mal oprávnený od začiatku exekúcie jednoznačnú vedomosť o tom, „koľko ho bude exekúcia stáť“, a to aj v prípade niektorých vybraných spôsobov jej vykonania, ktoré si vyžiadajú tzv. ďalší preddavok alebo v prípade zastavenia exekúcie pre nemajetnosť povinného. Zároveň sa tiež navrhujú stanoviť jednoznačné pravidlá pre rozhodovanie o trovách exekúcie všetkých účastníkov exekučného konania vrátane súdneho exekútora a vo vzťahu k exekútorovi sa navrhuje zaviesť paušálne odmeňovanie, v zmysle ktorého bude mať súdny exekútor nárok na vopred známu, jasne určenú a teda predvídateľnú paušálnu odmenu a paušálne výdavky. Tým dôjde aj k odbremeneniu súdov od enormného množstva prípadov, v ktorých je v súčasnosti potrebné rozhodovať o trovách exekúcie.

„Nová právna úprava prispeje k zníženiu počtu úkonov súdu v exekučnom konaní, ku koncentrácii konania a prepracovaniu procesných obrán povinného proti exekúcii.“ zastáva názor ministerstvo.

V exekučnom konaní by malo dôjsť tiež k posilneniu významu elektronickej komunikácie. Návrh na vykonanie exekúcie bude možné podať len elektronickými prostriedkami. V prípade, ak nemá oprávnený, resp. jeho zástupca aktivovanú elektronickú schránku, môže tak urobiť prostredníctvom ktoréhokoľvek súdneho exekútora. Exekučné konanie a jednotlivé procesné úkony budú vo veľkej miere budované na elektronických formulároch, ktoré účastníka konania prevedú samotným procesom a v konečnom dôsledku do značnej miery aj eliminujú vady a chybovosť ich podaní. Súdny exekútor a exekučný súd budú vzájomne komunikovať výlučne elektronicky. Predkladateľ očakáva od elektronizácie v procese exekučného konania tiež prínos v podobe štruktúrovaných údajov o vývoji exekučnej agendy, ktoré prispejú ku komplexnejšej informácii o vymožiteľnosti práva.

Zdroj: slov-lex.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2752

Nový príspevok

Mafia

Kedy sa týmto exekútorským mafiánom zatrhne obchádzanie zákona a okrádanie občanov cez dražby, keď nedajú info o dražbe do OV a kúpia to sami ? Stačilo by dať povinnosť, že k podkladom na kataster musí byť výstup z OV preukazujúci, že si splnili svoju oznamovaciu povinnosť. Lenže kto bud emať gule im to zatrhnúť ?

Hmmm | 11.08.2016 12:50
Ide skutočne o zefektívnenie exekúcií ?

Zefektívnenie vymáhania pohľadávok sa podľa mňa bije so zavedením náhodného prideľovania vecí súdnym exekútorom, dokonca na báze súdnych obvodov Krajských súdov. Pravda je, že exekučné veci rieši každý exekútor rozdielne, niekto je efektívnejší, niekto nie a aj vymožiteľnosť pohľadávky je tak rozdielna. Preto advokáti dávajú veci súdnym exekútorom, s ktorými majú dobré skúsenosti. Zavedenie náhodného prideľovania vecí súdnym exekútorom určite nezrýchli a nezvýši vymožiteľnosť pohľadávok. Nota bene v prípade, ak povedzme exekútor zo Sniny bude vymáhať pohľadávku v Poprade, alebo exekútor z Dunajskej Stredy bude vymáhať pohľadávku v Skalici. Taktiež by som rád videl návrh zákona upravujúci paušálnu odmenu a paušálne výdavky. Exekútor nebude mať prílišnú motiváciu účinne vymáhať pohľadávku niektorým zo spôsobov exekúcie (napr. predajom veci), ak bude vedieť, že má nárok na paušálne výdavky a každý jeho výdavok bude znamenať jeho stratu. Nehovoriac, že v prípade, ak jeho skutočné náklady budú prevyšovať paušálne výdavky, jeho ochota vymáhať pohľadávku bude nulová.

Dodo | 07.07.2016 16:06
RE: Ide skutočne o zefektívnenie exekúcií ?

Návrh vyhlášky je zverejnený tu: https://www.slov-lex.sk/legislativne-procesy?p_p_id=processDetail_WAR_portletsel&p_p_lifecycle=2&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_cacheability=cacheLevelPage&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=1&_processDetail_WAR_portletsel_fileCooaddr=COO.2145.1000.3.1488949&_processDetail_WAR_portletsel_file=navrh_vyhlaska.rtf&_processDetail_WAR_portletsel_action=getFile Neobsahuje však zatiaľ žiadne konkrétne sumy....

PoUtStŠtPiSoNe
: