Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Čo prežilo 100 rokov, má nárok žiť aj naďalej...

najpravo.sk • 18.2. 2013, 22:50

Zrušenie inštitútu justičného čakateľa považuje Združenie sudcov Slovenska za neústavný krok, ktorý je v rozpore s historickými tradíciami, podľa ktorých sa vraj inštitút justičného čakateľa, osvedčil. Opodstatnenosť inštitútu justičného čakateľa je nepochybne preukázaná osvedčenou, takmer 100 ročnou praxou od roku 1918, ktorou sa zabezpečila náležitá príprava na výkon funkcie sudcu, v dôsledku čoho sa vytvorili reálne predpoklady na zabezpečenie ústavného práva pre občana na spravodlivé a včasné rozhodovanie odborne a morálne spôsobilým sudcom, uvádza sa vo vyjadrení Združenia sudcov Slovenska, ktoré zaslalo predsedníčke Ústavného súdu SR v súvislosti s ústavnoprávnou kontrolou noviel zákona o sudcoch a prísediacich.

Zrušenie inštitútu justičného čakateľa, ktorého jediným podstatným účelom bola príprava na výkon funkcie sudcu je podľa združenia nepochybne zásahom do ústavou garantovaného práva podľa čl. 35 ods. 1 Ústavy SR. Zároveň ide o diskrimináciu pri príprave na sudcovské povolanie oproti iným právnickým profesiám, ktoré bezpodmienečne vyžadujú prípravu na výkon povolania (zárobkovej činnosti) a ich činnosť súvisí odborne najbližšie s činnosťou sudcu. Ide o činnosť (povolanie) advokáta, funkciu prokurátora, notára a exekútora. Osoby, ktoré sa pripravujú na výkon týchto povolaní sú povinné absolvovať prípravnú prax a následne preukázať spôsobilosť na výkon uvedenej činnosti (povolania, funkcie).

Účasť verejnosti na výberových konaniach za sudcov je rušivá

Združenie vo svojom vyjadrení tiež uvádza, že uverejňovanie životopisov a zoznamov blízkych osôb kandidátov na funkciu sudcu považuje za neprípustný zásah do súkromia uchádzačov a ich blízkych a rovnako aj za možnú diskrimináciu uchádzačov a ovplyvňovanie členov výberových komisií či už v pozitívnom, alebo v negatívnom zmysle.

Navyše, účasť verejnosti na výberovom konaní, ako aj na odbornej justičnej skúške je podľa združenia nevhodná až rušivá a pri zložení komisie, ako aj podrobných záznamoch, ktoré sa vedú o priebehu výberového konania a justičnej skúšky, je účasť verejnosti zbytočná, nakoľko nemôže žiadnym spôsobom zabezpečiť zvýšenie úrovne výberových konaní a justičných skúšok, dodáva sa vo vyjadrení združenia.

Prečítajte si kompletné vyjadrenie ZSS TU (KLIKNITE SEM)

Zdroj: www.zdruzenie.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1184

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: