Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
Predplatné
Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Chorváti hrozia väzením za priestupky cudzincov, Maďari sprísnili tresty za alkohol

najpravo.sk • 1.8. 2013, 21:35

Chystáte sa na dovolenku do zahraničia? Slovenská polícia prináša vodičom užitočné rady pri cestách do okolitých krajín, prípadne pri ich prechádzaní cestou do najnavštevovanejšej destinácie Slovákov, Chorvátska. Sumár týchto rád, ktoré sú dostupné na webe slovenskej polície vám prinášame v článku. V Rakúsku za agresívnu jazdu hrozí pokuta viac než 2 tisíc eur, Česi rekonštruujú diaľnicu D1, v Maďarsku hrozia dva roky väzenia za alkohol v krvi a Chorváti už hrozia väzením aj za nezaplatený priestupok.

Rakúsko

Medzi najčastejšie priestupky, ktorých sa turisti v Rakúsku dopúšťajú, patrí prekročenie povolenej rýchlosti a nesprávne parkovanie. Aj v Rakúsku sa odporúča dbať na dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti medzi vozidlami. Na diaľniciach (pri povolenej rýchlosti 130 km/h) sa za bezpečný odstup považuje vzdialenosť, ktorú vozidlo prejde za 0,8 až 1 sekundu (cca 30 až 36 m). Pri jej nedodržaní možno uložiť blokovú pokutu do 72 eur, v prípade agresívnej jazdy (odstup menej ako 7m) peňažný trest až do 2.180 eur. Vzdialenosti polícia meria elektronickými prístrojmi.

V prípade vytvárania kolón na diaľniciach a rýchlostných komunikáciách je od 1. januára 2012 v Rakúsku uložená povinnosť vytvárať tzv. „záchranársku uličku" (Rettungsgasse). Princíp spočíva v tom, že vozidlá v pravom, resp. ľavom jazdnom pruhu jazdia, resp. zastavia čo najbližšie k pravému, resp. ľavému okraju vozovky, tak aby sa v strede vytvoril jazdný pruh široký najmenej 3,5 m pre vozidlá záchranných služieb. V prípade viacerých jazdných pruhov sa ulička vytvorí tak, že vodiči jazdiaci v pravom a strednom jazdnom pruhu jazdia, alebo zastavia čo najviac vpravo, vodiči jazdiaci v ľavom jazdnom pruhu, čo najviac vľavo.

V prípade dopravnej nehody, pri ktorej došlo k akémukoľvek, hoci aj k minimálnemu alebo zanedbateľnému poraneniu osoby, musí byť ohlásená polícii alebo inému bezpečnostnému orgánu. Za nedodržanie povinnosti hrozí pokuta až do 2.180 eur, resp. stíhanie za neposkytnutie pomoci. Pokiaľ sa ku kolízii bez akýchkoľvek zranení, aj keď si všetci účastníci vymenili svoje kontaktné údaje, privolá polícia (napr. pre zadokumentovania pre potreby poisťovne), platí sa poplatok „za výjazd" vo výške 36 eur. Neoznámenie spôsobenej vecnej škody na cudzom vozidle, či inom majetku (napr. aj na parkovisku, zrážka so zverou a pod.) sa považuje za útek z miesta nehody.

Stále viac turistov využíva rozvetvenú rakúsku infraštruktúru pre cykloturistiku. Deti do 12 rokov musia mať pri jazde na bicykli vždy prilbu, bez ohľadu na to či jazdia samostatne, v detskej sedačke alebo v prívesnom vozíku. Cyklisti musia využívať jazdný pruh pre cyklistov, v opačnom prípade musia jazdiť po vozovke. Jazda na bicykli v peších zónach je vo všeobecnosti zakázaná, tlačenie bicykla je však povolené. Jazdiť v pešej zóne je možné, len ak je to dopravnou značkou výslovne povolené a aj v takom prípade len rýchlosťou chôdze. Jazdiť sa nesmie ani po priechodoch pre chodcov, na nich možno bicykel iba tlačiť.

Česká republika

Vodiči, ktorí pôjdu k našim susedom, by si mali zvoliť vhodnú trasu a sledovať dopravné informácie. Za zmienku stojí rekonštrukcia diaľnice D1, preto treba počítať s obmedzeniami.

Dopravné predpisy vzťahujúce sa na premávku na pozemných komunikáciách sú veľmi podobné tak na Slovensku ako aj v Českej republike. Vodiči sa preto pri cestovaní naprieč krajinou našich susedov nemusia obávať veľkých rozdielov. Ak ovládajú dopravné predpisy našej krajiny, s ľahkosťou sa môžu vydať na cestu naprieč krajinou našich západných susedov.

Tak ako aj na Slovensku, aj v Českej republike platí nulová tolerancia alkoholu i návykových látok. Taktiež platí celodenné svietenie, to je výhodou najmä pri predbiehaní vozidiel a zvyšuje sa tým bezpečnosť na cestách. Českí policajti netolerujú telefonovanie za volantom, odporúčajú zastaviť na vhodnom mieste a v pokoji telefonát vybaviť.

Keďže v letnom období cestujú na dovolenku vo veľkej miere rodiny s deťmi, treba myslieť na ich dostatočnú bezpečnosť. Na to slúžia detské autosedačky. V autosedačke musia byť pripútané deti s hmotnosťou do 36 kg a do 150 cm. Osoby vo vozidle musia byť pripútané bezpečnostným pásom.

Ak pri dopravnej nehode dôjde k zraneniu (aj ľahkému), alebo k usmrteniu, treba zavolať políciu. Taktiež v prípade, že vznikne škoda na vozidlách vyššia ako 100 tisíc Kč (cca 3.850 eur), ďalej ak sa poškodí majetok tretej osoby (napríklad na zaparkovanom vozidle). Ak sa poškodí pozemná komunikácia či dopravné značky, zvodidlá, dôjde k úniku pohonných hmôt a podobne. Ak nie je potrebné volať na miesto políciu, českí policajti odporúčajú vyplniť „euroformulár", teda záznam o dopravnej nehode. Ten je dobré mať vždy v aute, aby bol v prípade potreby po ruke. Ak je mimo obce potrebné núdzové státie, vodič musí mať pri opustení vozidla na sebe reflexnú vestu. Výstražný trojuholník sa umiestňuje minimálne 50 m, na diaľnici minimálne 100 m za vozidlom tak, aby bol pre prichádzajúcich vodičov včas a zreteľne viditeľný. V obci to môže byť za určitých okolností aj menej.

Najvyššia povolená rýchlosť jazdy je rovnako ako na Slovensku 130 km/h na diaľnici, 90 km/h mimo obce a v obci 50 km/h. V obytnej a pešej zóne sa smie jazdiť maximálne 20 km/h a mimoriadne opatrne. V prípade potreby sú aj v Českej republike k dispozícii tiesňové linky 112, polícia 158, hasiči 150 a záchranná služba 155.

Najväčšou hrozbou pre turistov sú v uliciach českých miest vreckári. Vyhľadávajú miesta, kde sa pohybuje množstvo ľudí a kde je situácia neprehľadná (nákupné centrá, hromadná doprava, staničné čakárne, športové a kultúrne podujatia, turisticky atraktívne miesta, kúpaliská a podobne). Využívajú neopatrnosť osôb, kradnú nepozorovane a rýchlo, skúsenému vreckárovi stačia dve sekundy. Krádež majú starostlivo nacvičenú a často pracujú v skupinách. Svoju rýchlu ruku mnohokrát maskujú prehodeným oblečením.

Maďarsko

Od 1. júla je v Maďarsku účinný nový Trestný zákon, ktorý sprísňuje hranicu medzi priestupkom a trestným činom za jazdu pod vplyvom alkoholu. Nové tresty sú tak v porovnaní so slovenskými oveľa prísnejšie. Po novom sa za trestný čin považuje jazda pod vplyvom alkoholu nad 0,5 promile a hrozí zaň až dvojročné väzenie. Ak opitý vodič spôsobí v dôsledku nehody vážne zranenia, hrozí väzenie až na tri roky, v prípade smrti dva až osem rokov. Na alkohol si musia dať pozor aj cyklisti, nad 0,3 promile im hrozí pokuta 30 tisíc forintov (cca 100 eur) ak nejazdia na hlavných cestných ťahoch, ak áno, v takom prípade je pokuta 60 tisíc forintov (cca 200 eur).

Slováci sa minulý rok dopustili takmer 1.700 priestupkov v cestnej doprave, čo je 73%-ný podiel zo všetkých priestupkov, ktoré Slováci v Maďarsku spáchali. Najčastejšie to bolo nesprávne predbiehanie, alkohol za volantom, jazda bez dokladov a bez platnej STK.

Zmenili sa aj pravidlá cestnej premávky, najmä v oblasti prepravy detí, tie dostali vyššiu ochranu. Jednou z najdôležitejších zmien je to, že na ceste nevhodnej na súbežnú jazdu nie je možné obísť autobus prepravujúci deti pri ich nastupovaní a vystupovaní, pokiaľ autobus stojí na ceste a má zapnuté výstražné svetelné znamenie. V minulosti sa autobusy prepravujúce deti dali obísť za zvýšenej pozornosti a pri zníženej rýchlosti.

Nová dopravná značka je umiestnená v úsekoch so zvýšeným rizikom pohybu detí na ceste, najmä v okolí škôl a škôlok. Tam je preto povolená maximálna rýchlosť 30 km/h.


Keďže Maďarsko je tiež jednou z tranzitných krajín do Chorvátska, turistom sa odporúča vyraziť na cestu oddýchnutý, naplánovať si trasu, avšak výlučne sa neriadiť navigáciou, ale sledovať aj dopravné značenie a dopravné informácie. Na cestu sa púšťať až po dôslednej kontrole technického stavu vozidla, robiť si častejšie prestávky a dodržiavať pitný režim. Dôležité z hľadiska bezpečnosti je dodržiavať bezpečnú vzdialenosť medzi vozidlami. Jazdí sa v pravom pruhu, v prípade poruchy alebo nehody si treba obliecť reflexnú vestu opustiť vozidlo a do príchodu záchranných zložiek sa zdržiavať za zvodidlami.

V prípade núdze treba volať číslo 107 polícia, 105 hasiči, 104 záchranka. Univerzálna 112-ka platí aj v Maďarsku. Najvyššia dovolená rýchlosť na diaľnici je 130 km/h. Úhrada za diaľničnú známku je možná na ktorejkoľvek čerpacej stanici.

Maďarská polícia odporúča vyhýbať sa žobrákom a s neznámymi osobami nenadväzovať kontakt. Mohlo by ísť o podvodníkov, ktorých snahou je dostať sa k našim peniazom. Chvíľa nepozornosti v blízkosti takýchto ľudí by mohla znepríjemniť návštevu Maďarska a pripraviť nás o hotovosť aj doklady. Tie by mohli byť zneužité skôr, než by sme zistili, že sme boli okradnutí. Maďarskí kolegovia preto posilnili hliadkovú činnosť a tak môžeme počas leta v uliciach stretnúť viac policajtov.

Chorvátsko

Dňom 1. júna 2013 vstúpila v Chorvátsku do platnosti novela Priestupkového zákona. Táto novela prináša niekoľko zmien, ktorá sprísňuje postihy pre nedisciplinovaných vodičov. Polícia preto prináša prehľad najdôležitejších zmien, ktoré sa môžu dotknúť aj slovenských turistov.

Ak priestupca, ktorý nemá trvalé alebo prechodné bydlisko v Chorvátsku, za priestupok nezaplatí peňažný trest v lehote určenej rozhodnutím o priestupku, peňažný trest sa okamžite zamieňa trestom odňatia slobody.

Priestupkový súd môže priestupcu oslobodiť od trestu vtedy, keď ho následky priestupku ovplyvňujú tak, že jeho potrestanie je zbytočné na dosiahnutie účelu trestu. Alebo v prípade, keď odstránil alebo znížil následky priestupku, nahradil spôsobenú škodu, zaplatil alebo splnil požadovanú povinnosť pre neplatenie alebo neplnenie ktorej bolo začaté priestupkové konanie. Alebo keď sa zmieril s poškodeným a nahradil mu spôsobenú škodu.

Cudzinec, ktorý je zadržaný pre podozrenie že spáchal priestupok, môže od začiatku až do konca prejednávania priestupku podávať súdu všetky návrhy na svoju obranu vo svojom jazyku. Má právo nazerať do spisu a oboznámiť sa s dôkazmi proti nemu. Počas celého konania pritom môže používať svoj jazyk alebo využívať tlmočníka. Prípadne sa môže tohto práva zriecť ak rozumie jazyku v ktorom sa vedie konanie.

Ak priestupca zaplatí v určenej lehote dve tretiny peňažného trestu, hľadí sa na neho ako by zaplatil celý peňažný trest. Pokutu je možné zaplatiť aj hneď na mieste v polovičnej výške uloženej sumy (peňažný trest nemôže byť vyšší ako 2.000 HRK). To znamená, že priestupca môže na mieste zaplatiť iba polovicu z uloženej pokuty.

V prípade dopravnej nehody a škody na vozidle si treba od polície vyžiadať záznam o dopravnej nehode, bez ktorého nemôžete prekročiť štátnu hranicu a budete ho potrebovať aj pre poisťovňu na Slovensku. Záznam o dopravnej nehode (ZAPISNIK O OČEVIDU) nedostanete na mieste nehody, ale Vám ho vydajú na príslušnom policajnom oddelení, ktoré nehodu riešilo za správny poplatok 20,- HRK (asi za 2-3 dni).

Skúsenosti z predchádzajúcich rokov i vysoká návštevnosť našich občanov potvrdzuje opodstatnenie slovenských policajtov v Chorvátsku. Nápomocní preto sú aj tento rok, od 1. júla do 31. augusta. Ich telefónne čísla sú nezmenené ani tento rok. V prípade núdze budú k dispozícii na známych telefónnych číslach +385 99 7201 001 a +385 99 7201 002.

Viac rád pred cestou do Chorvátska si prečítajte TU.

Nepoužívajte stratené a znovu nájdené doklady

Slovenská polícia upozorňuje, že každý deň sa k hraničnej kontrole dostavia osoby, ktorých cestovné doklady sú v pátraní. Vo väčšine prípadov sa jedná o doklady, ktorých stratu nahlásili majitelia, neskôr však tento doklad našli, o čom príslušné policajné orgány neinformovali. Treba si však uvedomiť, že dokumenty už raz nahlásené ako stratené či odcudzené, sú neplatné. Údaje o takomto doklade sa totiž okamžite po nahlásení vkladajú do informačného systému, a preto pri každej kontrole, hraničnej i bežnej, sa hľadí na takýto doklad ako na neplatný. Počas policajnej kontroly sú tieto osoby často zadržiavané, pretože pri sebe nemajú iný doklad totožnosti s fotografiou, ktorým by vedeli preukázať svoju totožnosť.

Zdroj: Polícia SR
Ilustračné foto: najprávo.sk
Foto: minv.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1221

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: