Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

ASINS: Navrhované zastavenie exekúcií poskytuje ochranu špekulantom

najpravo.sk • 10.5. 2019, 19:30

Asociácia slovenských inkasných spoločností: Navrhované zastavenie exekúcií poskytuje ochranu špekulantom, ktorí sa vyhýbali plateniu a diskriminuje slušných ľudí.

Členovia Asociácia slovenských inkasných spoločností (ASINS) evidujú stovky prípadov, keď dlžníci uhradia svoj dlh aj po 5 rokoch. Podľa asociácie neexistuje rozumný dôvod, aby boli takíto dlžníci paušálne zvýhodňovaní.

Štát navrhovaným zákonom podporuje neplatičov, ktorí sa snažia skrývať svoj majetok či príjmy a vyhýbajú sa exekúcii, tvrdia experti ASINS.

Zastavením exekúcií aj voči dlžníkom Sociálnej poisťovne, finančnej správy a podobne sa občania skladajú aj na výpadok príjmov verejných rozpočtov.

Na Slovensku podľa ASINS existuje veľká skupina dlžníkov pomenovateľných ako „neplatiči profesionáli“, ktorí majú „know-how“ na vyhýbanie sa exekúciám. Najmä voči týmto neplatičom chce štát exekúcie zastaviť.

Výsledkom navrhovaného zastavenia exekúcii podľa ASINS bude:

  • Zastavenie exekúcii voči tisíckam špekulantov, ktorí si zobrali a minuli úvery, či neplatili štátu a dokázali sa vyhýbať exekúcii 5 rokov, čo nie je vôbec náročné, ak sa tomu aspoň trochu venujete,
  • Zaplatenie trov exekútorom z daní občanov v predpokladanej výške 40 miliónov euro a výpadok v štátnom rozpočte vyplývajúci z odpísaných pohľadávok,
  • Odkaz špekulantom, že po čase štát ich dlhy vyrieši a preto nemusia svoje dnešné dlhy platiť

Podľa štatistiky ASINS takýto dlžníci až v 60% prípadoch nesplatili ani len výšku istiny (t. j. sumu, ktorú si požičali). ASINS preto navrhuje, aby sa exekúcie na vymoženie istiny nezastavovali. Zároveň každá piata exekúcia je vymožená až po 5 rokoch. Ide najmä o prípady, keď sa dlžníci snažia prevádzať majetok, aby sa vyhli exekúcii, pracujú na čierno, no po čase im vyhýbanie sa svojim dlhom komplikuje život natoľko, že sa zamestnajú a po nástupe do zamestnania exekútor dlh od dlžníka vymôže.

Zo štatistik ASINS vyplýva, že priemerná výška pohľadávky vymáhaná v exekúcii je 1 400 €. Ide o sumu, ktorú by väčšina dlžníkov vedela uhradiť v splátkach. Bežné je rozloženie až na 8 rokov. Problémom je neochota ľudí uhrádzať svoje dlhy a čakanie, že dlhy za nich vyrieši štát, ako im neustále sľubujú rôzni politici.

Asociácia slovenských inkasných spoločností vyzýva ministra spravodlivosti na otvorenú spoluprácu a dialóg pri tvorbe zákonov o zastavení exekúcií nielen s Asociáciou slovenských inkasných spoločnosti, ale i s Asociáciou leasingových spoločností a zástupcami finančných inštitúcií, ktoré majú jasný prehľad o dlžníkoch a ich bežnom správaní.

Všetci členovia ASINS sú proti nekontrolovateľnému a nekonečnému navyšovaniu úrokov, pokút a poplatkov pri vymáhaní dlžôb. Koniec – koncov už dnes platné zákony toto reálne a dostatočne riešia,“ konštatuje Pavol Jakubov, viceprezidentASINSu. „Chápeme, že určitá, menšia, časť ľudí je odkázaná na úplné oddlženie po tom, ako vierohodne preukáže, že naozaj nemá príjmy ani majetok. Tu nám môže slúžiť ako ideálny príklad Česká republika, kde je dlžník v oddlžení 7 rokov a počas 7 rokov musí platiť minimálnu splátku 2 178 Kč (cca 80€) alebo uhradí aspoň 60% svojich dlhov a je oddlžený za 3 roky. No súčasný návrh je nonsens, ktorý diskriminuje slušných a zvýhodňuje nepoctivých,“ uzatvára Pavol Jakubov.

 


 

Asociácia slovenských inkasných spoločností (ASINS) je záujmové združenie právnických osôb, združených za účelom propagácie dobrého mena profesionálnych spoločností zaoberajúcich sa inkasom pohľadávok. Združenie vzniklo v apríli 2010 a momentálne združuje osem slovenských a medzinárodných inkasných spoločností. Cieľom združenia je najmä zastupovať a chrániť záujmy svojich členov a dbať na dodržiavanie právnych predpisov a etických princípov týkajúcich sa inkasa pohľadávok. Cieľom asins je aj komunikovať s verejnosťou a tvorcami legislatívy. Asociácia slovenských inkasných spoločností reprezentuje Slovenský inkasný trh na medzinárodnej úrovni. Viac nájdete na asins.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 906

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: