Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ako sa stať mediátorom

najpravo.sk • 27.11. 2011, 14:24

Mediátor je bezúhonnou osobou s vysokoškolským vzdelaním druhého stupňa, či už právnickým alebo neprávnickým. Status mediátora má osoba, ktorá vykonáva činnosť podľa zákona o mediácii, spĺňa zákonné kritériá kladné na osobu mediátora a vykonáva činnosť v súlade s týmto zákonom a inými zákonmi Slovenskej republiky. Práca mediátora je povahou a charakterom blízka právnickým profesiám.

Príprava na výkon činnosti mediátora

Odborná príprava v rozsahu 100 hodín výučby sa zameriava na vzdelávanie v oblasti interpersonálnej komunikácie, teórie konfliktov a psychologických aspektov riešenia konfliktov, oblasť práva a oblasť pravidiel správania mediátora. Odborná príprava končí skúškou.

Príprava mediátorov

Vzdelávanie mediátorov 

Kto je oprávnený vykonávať odbornú prípravu

Mediačné vzdelávacie inštitúcie oprávnené vykonávať prípravu mediátorov vedie Ministerstvo spravodlivosti SR vo verejne prístupnom zozname dostupnom na webovej stránke ministerstva.

Odkedy je mediátor oprávnený vykonávať mediačnú činnosť?

Oprávnenie vykonávať mediačnú činnosť a poskytovať mediačné služby je podmienené zápisom do Registra mediátorov Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky, ktorý ministerstvo vedie na svojej webovej stránke.

V čom spočíva činnosť mediátora?

Mediátor je aktérom mediácie, sprostredkovateľom medzi osobami v spore, komunikátorom medzi účastníkmi, je osobou, ktorá vedie sporové strany v mediačnom procese k uzatvoreniu platnej dohody o mediácii. Pomáha osobám zúčastneným na mediácii ujasňovať a definovať problém v jeho podstate a nájsť optimálne, vzájomne prijateľné riešenie. Jeho činnosť začína prijatím podnetu (písomne alebo telefonicky) od osoby alebo osôb, ktoré majú záujem zúčastniť sa mediácie a končí uzatvorením dohody o mediácii podľa § 15 zákona o mediácii. Činnosť mediátora je podnikaním podľa osobitných predpisov a je odplatná.

PaedDr. Rudolf Forgáč

lektor vzdelávania mediátorov PaedDr. Rudolf Forgáč 

Organizovanosť mediátorov

Mediátori vykonávajú svoju prácu samostatne alebo sa združujú v mediačných centrách. Mediačné centrum môže zriadiť aj fyzická aj právnická osoba.

Povinnosť ďalšieho vzdelávania mediátorov

Mediátor zapísaný v Registri mediátorov má povinnosť absolvovať každé dva roky najmenej jeden odborný seminár ako súčasť ďalšieho vzdelávania. Pokiaľ sa mediátor počas piatich rokov nezúčastní aspoň dvoch odborných seminárov, môže Ministerstvo spravodlivosti SR nariadiť jeho preskúšanie

Vzdelávanie iných osôb v oblasti mediácie a tréningy mediačných techník a zručností

Je priaznivé pre mediáciu vo všeobecnosti, že o vzdelávanie v oblasti mediácie prejavujú záujem nielen osoby, ktoré mienia vykonávať mediáciu ako profesiu, ale aj zamestnanci, ktorí sa pri výkone pracovných činností dostávajú do situácii, kde konflikt, spor nie je výnimočnou situáciou. Vo vzdelávaní v tejto oblasti hľadajú metódy a postupy ako ho zvládať a uľahčiť si tréningom mediačných zručností a techník svoju náročnú prácu. Vzdelávanie osôb v oblasti mediácie má multiplikačný účinok do širšieho prostredia, komunitného, rodinného, spoločenského...

Používať mediáciu ako pracovnú metódu zamestnancom v jeho pracovnej činnosti však neznamená, že ho možno bez ďalšieho pokladať za mediátora v zmysle zákona č.420/2004 Z. z. o mediácii a o doplnení niektorých zákonov v platnom znení. 

Marcela Szabóová

JUDr. Marcela Szabóová
Predsedníčka Slovenskej komory mediátorov
e-mail: medszab@gmail.com
tel.: +421 903 727 351
web: http://www.srmediator.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1646

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: