Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Aké povinnosti majú doktorandi voči Sociálnej poisťovni?

najpravo.sk • 12.2. 2020, 18:41

Doktorand, ktorý absolvuje študijný program tretieho stupňa, nemá voči Sociálnej poisťovni žiadne povinnosti, zo štipendia poistné neplatí. Povinnosti nemá ani škola, v ktorej doktorandské štúdium absolvuje, pri doktorandoch nemá postavenie zamestnávateľa.

Pre samotného doktoranda to znamená, že obdobie absolvovania jeho študijného programu sa mu neráta ako obdobie poistenia pri posudzovaní nároku na jednotlivé dávky priznávané a vyplácané Sociálnou poisťovňou, teda sa mu neráta ani na dôchodkové účely.

V tejto súvislosti Sociálna poisťovňa upozorňuje, že na rozdiel od stredoškolského štúdia a vysokoškolského štúdia 1. a 2. stupňa, za ktoré si možno poistné na dôchodkové poistenie doplatiť dodatočne kedykoľvek v budúcnosti, doktorandské štúdium ako študijný program tretieho stupňa sa za sústavnú prípravu na povolanie nepovažuje, preto to možné nie je. Ak má doktorand o sociálne poistenie záujem, môže využiť len dobrovoľné poistenie a platiť si poistné sám. Na to sa však nikdy nemôže prihlásiť spätne. Viac informácií o dobrovoľnom poistení možno nájsť na webovej stránke www.socpoist.sk – v časti Dobrovoľne poistený.

Iná situácia nastáva, keď doktorand popri doktorandskom štúdiu pracuje (a to aj na dohodu o vykonaní práce alebo na dohodu o pracovnej činnosti) alebo je samostatne zárobkovo činná osoba. Vtedy už poistné platí ako každý iný zamestnanec alebo si povinnosti plní ako každá iná SZČO. Status doktoranda nemá na platenie poistného žiadny vplyv, to znamená, že nemá žiadne úľavy a poistné odvádza do všetkých fondov v zmysle uzatvoreného právneho vzťahu.

Zdroj: TS SP
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 818

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: