Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

10 rokov mediácie – čas pre zmenu

najpravo.sk • 5.9. 2014, 11:03

Informácie o aktivitách Slovenskej komory mediátorov smerujúcich k zmene zákona a ku koncepčnému riešeniu civilnej mediácie v súdnictve. 1. časť Mediátorské leto s podtitulom 10 rokov mediácie – čas pre zmenu.

V júni pred desiatimi rokmi vstúpil do platnosti zákon č. 420/2004 Z. z. o mediácii a doplnení niektorých zákonov, účinný od septembra 2004. Desiate výročie mediácie v našom právnom poriadku, desať rokov, počas ktorých je podľa platného zákona vykonávaná mediačná činnosť. Ide síce o významný sviatok mediátorov, avšak bilancie sú skromné...

Ak majú mediátori vykonávať svoju činnosť zodpovedne - tak, ako im to ukladá platný zákon, majú tiež povinnosť voči spoločnosti domáhať sa vytvorenia primeraného právneho rámca pre výkon svojej činnosti, upozorňovať na nedostatky alebo absencie v zákone a dôraznejšie poukazovať na nevyužívaný potenciál mediácie a mediátorov, ktorý je (okrem iných faktorov) dôsledkom súčasného stavu v právnej úprave mediácie a v neadekvátnej podpore inštitútu mediácie rezortom spravodlivosti.

Horúce leto aktivít

20. a 21. júna 2014 - Stretnutie mediátorov na Zelenej vode  pri Novom Meste nad Váhom:

Slovenská komora mediátorov bezodkladne reagovala na informácie Ministerstva spravodlivosti SR o pripravovanej novele zákona stretnutím mediátorov.

Cieľom aktivity bola odborná diskusia o súčasnom zákone a o jeho implementačných problémoch, s ktorými sú mediátori konfrontovaní pri výkone mediačnej činnosti. Podľa prijatých záverov zo stretnutia, mediátori vnímajú potrebu zmeny právnej úpravy ako veľmi dôvodnú a z časového hľadiska  naliehavú až urgentnú. Ďalší odklad zmeny je predovšetkým na škodu občana, ktorému je mediácia kompetentná zlepšovať jeho prístup k spravodlivosti.

Odkladanie posilnenia mediácie je škodou pre slovenské súdnictvo, pretože účinok, ktorý zákon z roku 2004 (dôvodová správa) predpokladal, a teda že mediácia napomôže súdnictvu a odbremení súdy, sa nedostavil.

Po prijatí zákona, následné opatrenia systémového charakteru, ktoré by inštitútom mediácie a kapacitou mediátorov mohli napomôcť súdnictvu a čiastočne ho z určitých agend mohli odbremeniť, neboli počas desiatich rokov vykonané. Pritom v registri mediátorov Ministerstva spravodlivosti SR je viac ako 1000 odborne pripravených osôb s potenciálom byť účinnejšie nápomocní, ako im súčasnosť mediácie umožňuje.

Zo záverov stretnutia mediátorov na Zelenej vode vyplynula zásadná požiadavka činných mediátorov adresovaná Ministerstvu spravodlivosti SR, a to zmeniť platný zákon o mediácii v prospech mediácie a prijať ďalšie potrebné právne úpravy pre rozšírenie implementačného priestoru mediácie.

Účastníci stretnutia mediátorov, ako aj ďalší mediátori, vyjadrujúci sa písomne k téme pred stretnutím, sa zhodli v tom, že prvým, základným a zásadným predpokladom zmeny súčasného stavu v mediácii, je nová právna úprava mediácie, ktorá bude reagovať na poznatky a desaťročné skúsenosti z praxe a vytvorí nové, širšie zákonné rámce pre rozvoj mediácie. Výsledkom stretnutia boli návrhy  mediátorov a podporné argumentácie návrhov do zmien pripravovaného zákona.

Účastníci stretnutia prejavili iniciatívu o otvorenie vecného dialógu s ministerstvom spravodlivosti pre postupné, systematické vytváranie trvalého priestoru pre mediáciu v súdnictve a pravidelnú informovanosť mediátorov o opatreniach pre zlepšenie využívania mediácie, zvlášť v súdnictve, zo strany ministerstva. Závery zo stretnutia boli zaslané ministerstvu.

Významné stretnutia a rokovania:

  • 7. august 2014 - ministerstvo zaslalo legislatívny text návrhu nového zákona o mediácii
  • 11. august 2014 – účasť zástupcov  SKM na porade organizovanej ministerstvom k legislatívnemu  textu návrhu nového zákona o mediácii
  • 19. – 28. augusta 2014 - zaslanie spracovaných  návrhov zmien k legislatívnemu textu s uvedením dôvodov
  • 25. augusta 2014 – prijatie u štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti
  • 4. septembra 2014 – z dispozície danej ministrom spravodlivosti sa uskutočnilo pracovné stretnutie zástupcov SKM s generálnym riaditeľom sekcie legislatívy.

Ďakujeme aj touto cestou Ministerstvu spravodlivosti SR za príležitosti prezentovať naše názory a návrhy.

Mediácie je v lete pomenej. Klienti sa pokúšajú riešiť si svoje problémy sami, veriac v blahodarný vplyv dovoleniek. Mediátori, podobne ako ich klienti, sa toto leto pokúšali a budú sa pokúšať aj naďalej riešiť si svoje problémy s mediáciou sami. Nie však každý mediátor sám.

V dialógoch sa pokúšame dospieť k spoločným, názorovo zjednoteným, zrelým riešeniam a sme otvorení a prístupní aj iným aktuálnym názorom, ktoré sú v záujme rozvoja mediácie. Vzájomne sa podporujúc, veríme v priaznivý prístup ministerstva k našim požiadavkám.

Vyjadrenia mediátorov a ich odôvodnenia požiadaviek na zmenu jednotlivých paragrafov legislatívneho textu sú plné sklamania i rozhorčenia. Mnohí uvádzajú, že vytvárajúce sa podmienky pre činnosť mediátorov podľa doterajšieho návrhu zákona vypracovaného ministerstvom, neznamenajú zlepšenie podmienok pre výkon mediácie. Naopak, zvyšuje sa rozsah povinností a zodpovedností mediátora, prevádzková záťaž pre výkon jeho činnosti, administratívna náročnosť procesu mediácie, zavádza sa dohľad ministerstva nad jeho činnosťou, systém neprimeraných sankcií, zákonné poistné zodpovednosti za škodu, čo sú potenciálne až likvidačné podmienky, najmä keď absentujú ustanovenia o podpore mediačnej činnosti.

Ďakujeme všetkým mediátorom, ktorí prispeli a prispejú svojimi názormi a návrhmi k snahám za zlepšenie podmienok výkonu mediačnej činnosti, a tým aj za zlepšenie prístupu občana k spravodlivosti, čo je hlavným cieľom práce mediátora a zmyslom mediácie.

Marcela Szabóová

JUDr. Marcela Szabóová
Slovenská komora mediátorov
e-mail: predsednictvo@komoramediatorov.sk
tel.: +421 903 727 351
web: komoramediatorov.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 4239

Nový príspevok

som škodca?

Vážený PeSi, Veci o ktorých sa tu bavíme sú na naozaj dlhu debatu,lebo je to veľmi obsiahla téma. S niektorými Vašimi názormi môžem bez výhrad súhlasiť. Áno máte pravdu, všetko sa dá robiť lepšie a odbornejšie.A mediátori majú o toto zdokonaľovanie záujem, inak by ani táto diskusia a ani iné aktivity neuzreli svetlo sveta. Seriál,ktorý ste spomenul je mediácii skôr na obtiaž ako propagáciou a na vedeckej konferencii som ho osobne kritizoval.V ňom predvedená mediácia nemá zo zákonom a realitou nič spoločné a niekto tu skôr robí medvediu službu danej veci. K tej odbornosti asi toľko: vážim si každú vzdelanú osobu, právnikov nevynímajúc. Zákon o mediácii v podobe akej bol tiež tvorili odborníci a aj právnici, neviňte preto mediátorov za podmienky ktoré vytvoril niekto iný. Už som vekom starší a žiaľ pamätám si dobre a veľa. A nedá mi v súvislosti s tvorbou zákona o mediácii poukázať na deväťdesiate roky, keď sa kreovala komora exekútorov. Tiež na začiatku to neboli všetci právnici(osobne takých poznám) veci sa upravovali časom a za pochodu, žiaľ nie vždy k radosti veriteľov. Realita života nie je žiaľ jednoduchá a ja vidím cestu spočívajúcu vo vzájomnom rešpektovaní sa a hľadaní rozumných riešení. Napádať sa a viesť debatu o tom ktorá profesia je dôležitejšia mi v tejto dobe pripadá ako nenáležité. Som rád že som sa mohol s Vami podeliť o názory.

Jaroslav Čižmárik | 14.11.2014 12:31
ano dohodnut sa

je najlepsie, bez pravnika, bez mediatora bez sudcu.. to je vzdy najlepsie, lenze ked sa toho ucastni tretia "nezavisla" strana v tom pripade by nezavislost strany nemala spocivat len v tom ze ustupime skodcovi narovnako ako poskodenemu, co sa skoro vzdy vyskytuje ze je jedna strana viac ukratena na pravach inak by nikdy nebol spor predsa.. lenze ked sa chce niekto hrat na spravodliveho dohodara, musi brat zretel hlavne na pravo a narok, pravnik to vie lepsie, ja tiez neidem napravat chrbtice ani operovat srdce kedze som to nestudoval, ani neradim ludom ako si to srdce sami nevyoperuju ci chrbticu napravia.. ale jasne mediatori su schopni so znalostou prava aka je, preto je mediacia nie druhorada ale tretorada.. ludia jej nedoveruju aj napriek serialu a sucasnej kampani.. asi nieco na tom bude, tiez poznam mediatora nepravnika este z cias 90tych rokov, ten clovek je takou osobou ze charakterom sa ani z dialky nepriblizi pravnikovi v tych zlych strankach, samozrejme su tu aj ini, taki co su pravne znali, ti ked to robia dobre nech to robia ale preco brat dalsich? ked to niekto v buducnosti chce robit moze si pravo vystudovat, nik v tom nie je obmedzeny, neschopni bez penazi maju smolu, s peniazmi mozu ist na sukromnnu vysoku skolu talentovani verejnu v pohode spravia :-) Retroaktivne zakon nemoze platit s tou podmienkou odbornosti ale mala by sa dokladne preverit odbornost vsetkych mediatorov, sudcov, advokatov a ine organy zodpovedne za vymozitelnost prava a v podstate to co ste uviedli je sypanie si popola na hlavu lebo mediacia je sucastou vymozitelnosti prava v pravnom state.. asi mate aj vy nepravnici svoj podiel tak si uznajte ze mohli by ste to robit lepsie, odbornejsie a pomozete aj celkovej vymozitelnosti prava :-)

PeSi | 14.11.2014 11:50
škodca?

Vážený PeSi, pri všetkej úcte to čo ste predviedli má k odbornej a vecnej diskusii naozaj ďaleko. Nazvať prácu niekoho službou škodcom je naozaj silná káva. Ale fajn,môžete mať na prácu iných názor aký ste prezentoval. Myslím si že dosť nekriticky vyzdvihujete prácu právnikov. Áno právnici si okolo seba vytvorili akúsi auru výnimočnosti,istú formu klubu vyvolených. Žiaľ život ukazuje, že žiadny klub výnimočných sa nekoná. Keď sú právnici tak zdatní ako opisujete a jediný povolaní na isté činnosti, naisto mi prezradíte PREČO potom je stav vymožiteľnosti práva a stav justície taký biedny ako je. Veď nik iný ako PRÁVNICI sa vo väčšine podieľajú na tvorbe právnych noriem,nik iný ako právnici netvorí právnu vedu. Občania neprávnici (tí čo životu nerozumejú) nemajú v tejto dobe pocit že by právo slúžilo spravodlivosti. Od počiatku vekov bolo známe, že dohodnúť sa je lepšie ako viesť nezmyselne dlhý spor. Žiaľ je to len môj skromný názor, názor neprávnika a prisluhovača škodcom.

Jaroslav Čižmárik | 14.11.2014 11:02
Odborná a vecná

Diskusia je diskusia o novele zákona pripravovaných zmenách a zmenách nezapracovaných do novely. Áno právne vzdelanie diskriminuje iných, ty napr. ako neprávnik, nemôžeš robiť koncipientskú, advokátsku prax, vyššieho súdneho úradníka sudcu, notára a iné právnické povolania. Mediácia je o riešení právnych sporov (z toho sa dá dedukovať, že ide o právnické povolanie) a nie hranie sa na sudcu/udobrovateľa bez vedomosti o práve. Správne by sa mala kompenzovať strana, ktorá by mala zo spravodlivostného hľadiska byť (viac) v práve, vo vašom preklade (viac) poškodená. To ťažko dokáže dedukovať niekto, kto je psychológ v právnych normách sa vyzná len na základe rýchlokurzu a skúšky a zároveň každému by zadosťučinil zlatou strednou cestou... Ak to robíš, tak to čo robíš nie je služba ľudu ale služba škodcom...

PeSi | 11.11.2014 20:51
názor neprávnika

Musím sa priznať, že keď som vstupoval na túto stránku očakával som odbornú a vecnú diskusiu. A popravde som sklamaný. Tu to žiaľ nie je o mediácii ako takej, ale skôr o zviditeľňovaní ega poniektorých diskutujúcich. Pán Peter Sidó a nicky Iva a DE, chcem Vám povedať že ja osobne si vážim každý druh vzdelania a nikdy by som si nedovolil tvrdiť, že práve to moje vzdelanie je postavené nad tie ostatné. Dozaista Vám unikla jedna maličkosť, mediácia v svojej podstate je spôsob riešenia sporu inou než súdnou cestou. Mediácia nie je o právnických kľučkách, slovíčkach, a obštrukciách v snahe strhnúť víťazstvo v spore na stranu svojho klienta. Mediácia je o snahe docieliť také riešenie sporu, s ktorým budú obe strany spokojné a ktoré čo najmenej poškodí obe strany. Samozrejme tento spôsob riešenia nie je vhodný pre všetky spory. Do krvi pohádaní a roky sa sporiaci susedia sa asi ťažko dohodnú, je však nutné dodať že takéto spory sa nedarí úplne doriešiť ani autorite súdu a slovutným právnikom. Nemyslím si že mediátor musí byť nutne právnikom, ako som už napísal nejde o kľučky v paragrafoch. Je to skôr práca s klientom na úrovni sociálnej komunikácie a psychológie. Veď často sa ukáže, že nemožnosť nájsť riešenie nejakého sporu spočíva v neschopnosti strán vecne komunikovať.

Jaroslav Čižmárik | 11.11.2014 19:48
právnik mediator

Mediatorom by mal byt len pravnik doskoleny pripravou pre mediatorov, V mediacnom spore je nutne prihladat aj na nasledky, a na to iní vysokoskolsky vzdelaní mediatori nemaju odbornost. Za mesiac pripravneho kurzi pre mediatora sa nemoze naucit to,co pravnik studoval 5 rokov a co pri mediacii vyuzva, Ja som za novelu zakona o mediacii v zmysle : mediatorom moze byt len osoba s pravnickym vzdelanim. Dakujem

iva | 02.11.2014 10:43
AUTORITA A VIEROHODNOSŤ MEDIÁTORA

Zo svojej praxe môžem povedať, že už samotný Zákon 420/2004 Z.z. o mediácii a jeho neskoršie úpravy vnášajú možné pochybnosti o vierohodnosti mediátora a rozhodne nenapomáhajú budovaniu jeho autority. Prečo: Mediácia začína „Dohodou o mediácii zúčastnených strán mediácie a mediátora“. Zákon vyžaduje overenie podpisov notárom /matrikou/ a vklad tejto dohody do CNRL. Vklad môže vykonať iba notár. Zákon odkazuje na potrebu úkonu inej osoby v rámci mediačného konania a tým spochybňuje vierohodnosť mediátora a nenapomáha budovaniu autority jeho osoby ako osoby plne kompetentnej pre mediačné konanie. Akoby osoba mediátora, ktorá s pripojením svojho podpisu a pečiatky nebola dostačujúcou zárukou verifikácie podpisov strán zúčastnených na mediácii. Napriek tomu, že mediátor má vysokoškolské vzdelanie II. stupňa ,absolvovanú odbornú prípravu mediátora a ďalšie vzdelávanie mediátorov predpísané zákonom o mediácii, a je viazaný mlčanlivosťou. Pritom úkon overovania podpisov bežne zabezpečujú na matrike alebo notárskom úrade osoby so stredoškolským vzdelaním. Ak má ísť klient od mediátora k notárovi a musí si tam nechať overiť pravosť svojho podpisu a nechať si notárom vložiť „Dohodu o začatí mediácie“ do CNRL, zaplatiť poplatok cca 10-30 € za overenie podpisov a vklad, pričom mediácia ešte ani nezačala, spúšťa u klienta rast pochybností o samostatnosti konania mediátora („,Načo, prečo mám platiť aj notára aj mediátora „? ) Notárske poplatky pritom vníma ako náklady na mediačnú činnosť, ako súčasť nákladov na mediáciu v jeho veci. Môžeme dúfať, že v pripravovanej novele Zákona 420/2004 sa bude pamätať aj na túto skutočnosti a znevýhodňovanie mediátorov v tomto smere odstráni.

Alena Ondrová | 04.10.2014 06:01
to najpodstatnejsie

10 rokov preverilo volu ľudu, ako som spomenul aj samotný článok je pravdepodobne dôkazom, že ľudia mediáciu v takom rozsahu akom je, nieto ešte širšom buď nepotrebujú, alebo jej nedôverujú, to žiadny zákon nedokáže zmeniť. Právnici mediáciu ťažko budú považovať niekedy mediáciu za konkurenciu keďže tiež je to obživa právnika a každý ju môže robiť. Žiaden zákon vám nezaručí že to dokáže zvýšiť záujem verejnosti o mediáciu. Tá tu je už 10 rokov a v rámci sporovej agendy riešení je úplne na okraji, aj obchodné arbitráže ju predčia. Možno problémom bol ten, že mediácia vstúpila priskoro do spoločnosti, ktorá nie je pripravená upúšťať zo svojich nárokov. PS: ujednávanie = hľadanie riešení, keďže v spore vystupujete údajne ako tretia nestranná osoba, ujednávať sa dá aj bez právomoci rozhodovať

Peter Sidó | 12.09.2014 10:39
neprávnikovi

Tu treba možno trošku štatistiky. Koľko sporov sa ročne mediačne vyriešilo pred 1000 mediátormi, koľko pripadá na jedného? A koľko z nich aj tak skončilo pred súdom? Ľudia majú väčšiu dôveru v sudcu ako mediátora. Súd aj napriek súčasnému stavu justície je autorita. Sám tvrdíte, že ide o právne spory. Takže popri zdravom rozume, by bolo žiadúce aby mediátor bol aj právnik. Právnik hľadí trošku aj na právne následky nejakej uzavretej dohody za účasti mediátora. Poradí čo treba ďalej, ak bude takáto dohoda, alebo čo bude ďalej ak sa nedohodnú. Ak by sa mala mediácia začleniť do právneho systému, tak by mal byť aj mediátor právnik. Máme ich predsa vyštudovaných neúrekom za štátne peniaze, len im treba dať možnosť aby to spoločnosti vrátili ako mediátori. Aj obyčajný účastník sporu má väčšiu dôveru v mediátora čo je právne podkutý, a aj prostá babička v čakárni na mediátora sa vyjadrí "právik povie ako bude". Možno tých právnikov bude treba dovzdelať kurzami pre mediátorov. Je to jednoduhšie ako dovzdelať neprávnika. To asi ani nejde. Možno toto je tá správna cesta pre spoločnosť, využiť vzdelanostný potenciál čo máme a týmto spôsobom zvýšiť dôveru ľudí obrácať sa na mediátorov-právnikov a nezaťažovať súdy. Predsa len akékoľvek povolanie je potrebné vykonávať aj s odbornosťou v tomto prípade poznaním právneho poriadku. Veď právo je umením dobra a spravodlivosti. Niekedy sedliacky rozum nemusí byť aj správy a spravodlivý. A musím súhlasiť s vetou predrečníka, že ľudia na Slovensku nie sú pripravený odovzdať svoje právne spory do rúk neprávnikov, preto je možno mediácia v plienkach a nemôže dorásť pokiaľ nebude mať dôveru ľudí.

De | 12.09.2014 09:25
Odbornosť podľa neprávnika

Tento článok presne vystihuje stav, aký na Slovensku je. Mediácia je štátom podporovaná len naoko. Tak ako napísal predchádzajúci diskutér, že na Slovensko je 1000 mediátorov je veľmi veľa. Toto môže napísať len človek, ktorý neuznáva alternatívu k súdnym sporom. Len taký človek, ktorý sa rád "súdi" aj bez istoty, že súd vyhrá. Len aby náhodou sa s protistranou nedohodol. "Ľudia však v našej spoločnosti asi neboli a nie sú pripravený odovzdať svoje právne spory do rúk ľudí ktorí nielen že nemusia mať právne vzdelanie, čo by som tiež ako právnik vo vlastnom spore neurobil" táto veta hovorí asi o všetkom. Niekedy zdravý rozum je stokrát lepší, ako právne zargumentované. Veď mediácia je tu na to aby ľudia spolu komunikovali, hľadali možné riešenia a nie aby so všetkým sa obracali na exekutívu. Prečo nepodporovať mediáciu? Mediácia nie len hľadá možné riešenia, ale aj hľadá možné urovnanie konfliktov. A toto je cesta. Ak mediátori chcú posilniť možnosť mediačného konania ako protiváhy k súdom, cestou zmeny zákona, tak netreba hľadať cestu ako to neurobiť. Mediátori nechcú "právomoci". Chcú aby sa proces mediácie začlenil do právneho systému tejto republiky, a vôbec nie ako konkurencia k advokátom. Toto si je treba uvedomiť. PS: Mediátor spory neujednáva! Napomáha hľadať riešenia!

Robert Široký | 11.09.2014 18:04
Odbornosť

Ten článok je len viac menej iluzórny, charakterizuje len všeobecný predpoklad k nejakému pnutiu k upresneniu zákona a zlepšeniu právnej situácie v mediácii. Keďže ide o odbornú verejnosť ktorá túto stránku navštevuje a má záujem obohacovať sa o nové poznatky v práve a svojou činnosťou aj vytvárať konštruktívny diskurz k právnej problematike, bolo by vhodné aby takéto články boli aj na odbornej báze a neboli v nich len vyslovené teórie o tom čo by sa malo zlepšiť bez konkretizácie problémov a ich riešení(napr. presne v čom posilniť kompetencie, úpravy znení zákona etc). Môj osobný postoj k mediácii je, že možno pôvodne keď sa schvaľoval zákon tak, sa vytvoril priestor k tomu nech rozhodne vox populi o tom, ako by mala a či by mala mediácia napredovať, alebo mala aj nejaký význam. Ľudia však v našej spoločnosti asi neboli a nie sú pripravený odovzdať svoje právne spory do rúk ľudí ktorí nielen že nemusia mať právne vzdelanie, čo by som tiež ako právnik vo vlastnom spore neurobil. Áno mediácia je o urovnaní sporov, ktoré bývajú také v ktorých obe strany sú a z časti aj nie sú v práve, tam existuje veľký význam a možnosti mediácie. Ale mať 1000 mediátorov na Slovensku je prehnané, ten stav by mal byť 10 násobne menší, na menší okres by určite vystačil aj jeden právne vzdelaný profesionál, ktorý sa vyzná v práve komplexnejšie vo veci ktorú má ujednávať ako len, že si prejde nejakým kurzom a zloží odbornú skúšku jednoduchšiu ako bola moja prvá skúška na vysokej škole z rímskeho práva. Je to len môj názor, nehovorím že musí byť správny len nie celá právna verejnosť si myslí že stav mediácie si svojim spôsobom môže za to aj sám a že to nie je len "chyba zákona"

Peter Sidó | 09.09.2014 09:00

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: